Treklöver Gilwell - Scouter i tiden
Treklöver Gilwell är utbildningen för dig som är erfaren scoutledare och känner dig sugen på att få utveckla ditt eget ledarskap, uppleva egna scoutäventyr i en patrullgemenskap med andra engagerade scoutledare och vill få inspiration att ta scoutverksamheten till en ny nivå
Är det dags för en nytändning? Eller är det dags för en fördjupning i varför du är scout? Eller känner du att det är dags för att ladda dina batterier, genom att åter besöka platsen i ditt huvud där din inre scoutledare befinner sig? Då är Treklöver Gilwell den rätta ledarskapsutbildningen för dig.
Följ med på en resa till tre klassiska platser där scoutledare från Sverige och världen samlats under mer än 100 år för att tillsammans lära sig utveckla nya delar av sitt ledarskap.
Om Treklöver Gilwell
Treklöver-Gilwell utbildningen har en lång internationell tradition och utbildningen har utvecklats i takt med scoutrörelsen och samhället. 2019 firade kursen 100 år.
Förkunskaper
Utbildningen vänder sig till dig som har varit scoutledare i minst tre år och har genomgått Scouternas folkhögskolas grundläggande ledarutbildning, Equmenia’s SKA’UT, NSF’s ledarutbildning eller motsvarande. För att delta bör du vara minst 23 år.
Innehåll
Treklöver Gilwell är en sammanhållen och fördjupande ledarskapsutbildning där deltagarna får möjlighet att uppleva och praktisera scouting samtidigt som vi reflekterar både individuellt och gemensamt kring olika teorier. Detta görs både på ett personligt plan och kopplat till Scouterna och scouting. Helt centralt är ditt personliga utvecklingsarbete där du med hjälp av en handledare får utveckla en aspekt i ditt eget scoutledarskap. Utbildningen pågår, från förberedelseuppgifter till sista delen, mellan sex månader och ett år.
Under kursen får du möjlighet att reflektera över ditt ledarskap kopplat till den du är och vill vara i din scoutverksamhet och vi utgår ifrån de aspekterna; Individ, Grupp samt Scouting och jag.
Individen, ger dig en fördjupad personlig utveckling i relation till ditt ledarskap och därmed får du en större trygghet i det egna ledarskapet. Du blir mer medveten om dig själv och din ledarroll inom Scouterna. Självinsikten ökar och självkänslan stärks. Gruppen, ger dig en fördjupad förståelse om dig själv och hur du fungerar i grupp, kunskap om grupper och grupputveckling och praktisk erfarenhet. Scouting och jag, ger dig en ökad förståelse för scoutings och TG:s historia, liksom för Scouternas värdegrund och organisation. Du får verktyg att se din egen plats i rörelsen och hitta en väg framåt liksom en stadig ideologisk grund för ditt engagemang. Utvecklingsarbetet, är ett personligt arbete, med stöd från en handledare. En personlig utveckling, en inre resa, som kan hängas upp på ett yttre projekt, något som driver din utveckling framåt. På den här omgången av Treklöver Gilwell - Scouter i tiden tar vi avstamp i scouternas rika histora och kommer att lägga lite extra vikt vid hur man kan använda symboler och ceremonier för att skapa stark och meningsfull verksamhet.
Treklöver Gilwell - Scouter i tiden
På kursen blir du en del av den anrika avdelningen Nyingen, som Gnistan, Lågan, Flamman eller Glöden kommer ni under ledarpatrullen Rökens ledning få vara med om en fantastisk kursupplevelse.
Kursen pågår under tre långhelger med start i september 2025 på Frustunaby utanför Gnesta, en gång hemort för Treklöverutbildningen. I januari 2026 träffas vi igen på Gilwellstugan utanför Flen, där den svenska Gilwellutbildningen en gång startade. Kursen avslutas under Kristihimmelsfärdshelgen på Gilwell Park utanför London, där Robert Baden-Powell höll den första Gilwellkursen för över 100 år sedan.
Kursens namn är "TG – Scouter i tiden" och med det vill vi inte bara anknyta bakåt utan också betona att vi som scouter är lever i nutiden. Vi vill därför uppmana till att tänka på vår miljö och använda kollektivtrafik till/från de svenska kursplatserna (som är lätt åtkomliga med tåg). Till Gilwell Park reser vi också med tåg och det kurstillfället startar faktiskt redan på tåget där vi kommer att hålla ett antal kurspass i smågrupper.
Kursmål
Efter avslutad kurs har du på djupet fått reflektera över ditt scoutledarskap och vem du är i rörelsen. Du kommer göra detta med ett teoretiskt ramverk, men det är inte teorierna som är fördjupningen utan den kommer från samtal med andra scoutledare, utifrån många olika bakgrunder, och som alla vill utveckla sig under tiden tillsammans. TG är en personlig utvecklingsresa där du kan nå hur långt som helst men det förutsätter att du är öppen för förändring och förmår reflektera över dig själv och din ledarroll. Du har fått en ny scoutpatrull med vänner som både under och efter kursen kan hjälpa dig att utvecklas mot dina mål.
Du har också fått verktyg med dig hem för att fortsätta din personliga utvecklings- och värderingsresa i din scoutvardag.
Tid och plats
Utbildningen går över tre kurshelger, och kompletterat med tre kortare digitala möten under hösten 2025 och våren 2026:
Digitalt möte 20/8 kl 19-20
Kurshelg 1 26-28/9 på Frustunaby, förläggning i patrulltält
Digitalt möte 3/11 kl 19-20
Kurshelg 2 19/2-22/2 på Gilwellstugan, förläggning inomhus
Digitalt möte 24/3 kl 19-20
Kurshelg 3 14-16/5 på Gilwell Park, förläggning inomhus. Vi avreser från Sverige med gemensamt nattåg kvällen 13/5 och kommer fram till Gilwell Park på eftermiddagen 14/5. Kursen avslutas på eftermiddagen 16/5 i tid för att passa flyg till Sverige, eller tåget hem på morgonen 17/5
Du ordnar själv dina resor till/från de två första kurstillfällena. Frustunaby ligger inom gångavstånd från järnvägsstationen i Gnesta. Kurstillfället på Gilwellstugan startar/avslutas på Flens station dit samåkning ordnas. Resan till Gilwell Park bokas genom kursen (så att vi får gemensamma kupéer etc.), men bekostas av deltagaren. Resan från Gilwell Park bokas av deltagaren.
Om kursavgiften och betalning
Kursavgiften är 6500 kr (du betalar själv dina resor till och från alla kurstillfällena).
Blir du antagen kommer du efter antagningsbeskedet faktureras hela avgiften som skall vara betald senast på förfallodagen till Scouternas folkhögskola. I avgiften ingår en anmälningsavgift på 500 kr. Blir du sjuk efter att full avgift erlagts får du endast tillbaka avgiften om du har läkarintyg på att du inte kan delta. Anmälningsavgiften återbetalas inte.
Antagning
Ansök till kursen senast 31/5 2025. Observera att ansökan inte är detsamma som att du anmäler dig och automatiskt kommer med på kursen. Samtliga ansökningar kommer att gås igenom av kursledningen och du får snarast möjligt efter sista anmälningsdagen besked om du är antagen till kursen eller ej.
Frågor
Frågor besvaras gärna av någon av de kursansvariga:
Pontus Falkman Uppvuxen i utanför Göteborg. Aktiv i Saltsjö-Boo scoutkår sedan många år. Just nu kårordförande, men har genom åren varit ledare i samtliga grenar. Arbetar till vardags som projektledare, konsult för större teknikupphandlingar samt driver ett eget företag med inriktning på installationer. Har många års erfarenhet som ledare och chef.
Marcus Jansson är uppvuxen i Equmenia i Västergötland, men är aktiv i sjöscouterna på Lidingö sedan 14 år och är ordförande i Regionala Utbildningsgruppen i Stockholm. Marcus arbetar till vardags med investeringar, ägarfrågor och styrelser och har under flera år drivit en egen verksamhet med utbildningar inom ledarskap och aktivt ägande.