Scouternas halsduk insida, Fairtrade och GOTS-certifierad

Fairtrade

Vi på Scouterna tycker att det är viktigt att leva efter våra värderingar. Därför är vi medlemmar i Fairtrade. Läs mer om Fairtrade nedan.

"Vi är väldigt glada över att ha Scouterna som medlemsorganisation. Som en av Sveriges största och viktigaste ungdomsrörelser kommer de att bidra till Fairtrades arbete både med sitt engagemang och sin kunskap om ungdomars villkor runt om i världen."

- Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige

Scouterna och Fairtrade

Scouterna är tillsammans med 35 andra organisationer medlemmar i Föreningen för Fairtrade Sverige, med uppgift att sprida information om Fairtrades arbete. Som medlemsorganisation ställer sig Scouterna bakom föreningens plattform och visionen om en världshandel som grundar sig på respekt för mänskliga rättigheter och som främjar en bättre framtid för människa och miljö.

Scoutdräkten

Alla bomullsplagg som ingår i scoutdräkten är tillverkade av 100% Fairtrade- och GOTS-certifierad bomull från Indien. Dubbelcertifieringen tar hänsyn till både människa och miljö.

Det här är Fairtrade

Fairtrade är en internationell certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. För att en produkt eller råvara ska bli certifierad måste flera olika krav uppfyllas. Kraven bygger på att produktionen tar hänsyn till social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling.

När du handlar Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med olika handelsavtal, ger trygghet för alla som inte har så stora marginaler att leva på. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie som används till att utveckla skolor, nya bostäder och hälsovård. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen, där vissa bekämpningsmedel är förbjudna. Odlarna och de anställda har också skyldigheter, det får inte förekomma barnarbete, tvångsarbete eller diskriminering på plantagerna. De som kontrollerar att kriterierna följs är ett oberoende kontrollorgan som heter Flocert.

"Scouterna kämpar för en bättre värld och vi engagerar oss för rättvisa, miljö och medmänsklighet. Vi bryr oss både lokalt och globalt, därför känns det självklart för oss att vara medlemmar i Fairtrade. Vi arbetar för att alla våra textilprodukter ska innehålla Fairtrade-märkt bomull. Först ut var våra scoutskjortor och det känns jättebra."

- Anna-Karin Hennig, generalsekreterare för Scouterna