Rekrytera ledare lika framgångsrikt som scoutkåren Tor!

Precis som många andra kårer led scoutkåren Tor för något år sedan av ledarbrist. Kårordföranden Anders Wilson bestämde sig för att kåren skulle vända denna negativa trend. Sagt och gjort, några år senare kan vi konstatera att kåren lyckats! Vi kontaktade Anders för att få höra mer om denna inspirerande resa. 

Hur tänker ni när ni ska rekrytera ledare?

– Jag började tänka lite annorlunda kring det när jag var på ett föräldramöte i sonens idrottsklubb. Klubben var väldigt tydliga. Om inte föräldrar satte upp sig på listan för nya ledare så var det inte säkert att det skulle kunna bli ett lag. Jag tänkte: ”Varför skulle inte det kunna funka på samma sätt inom Scouterna?

Hur lade ni upp ert nya sätt att rekrytera?

– Vi började informera blivande scoutföräldrar redan innan terminen började att nya ledare är en absolut förutsättning för att deras barn skall kunna börja. Vi skapade även en ordentlig ”on boarding-plan” och började jobba med mentorer. Vi måste ju ge de nya ledarna bra förutsättningar.

Hur blev utfallet, hur många ledare har ni rekryterat?

Det gick oväntat bra! Rekordet var 11 ledare i en avdelning, kanske lite mycket faktiskt. Men vi har säker fått i snitt två extra ledare per avdelning där vi ansträngt oss med ledarrekrytering.

Hur får ni dem att stanna kvar?

Oftast stannar de kvar så länge barnen är kvar och då får det väl vara så. Men det finns föräldrar som ändå valt att stanna trots att barnen slutat. Det beror nog mycket på att vi har satsat lite extra på gemenskapen i ledargänget.

Är ni peppade på att komma igång med höstens rekrytering? 

Absolut! Nu har vi ett upplägg som vi sett har funkat, så vi tutar och kör på det. Vi ska också kolla in Scouternas nya rekryteringsmaterial och se om vi kan använda något av det för att lyfta rekryteringen ytterligare en nivå.

Ge fem tips till kårer som också vill komma igång!

  • Ha en positiv grundsyn! Vi vill ju att de ska vilja bli ledare för att det är kul – inte för att det är synd om kåren.
  • Tydliggör att ledarbehovet finns INNAN avdelningen startar, när den är igång finns ju redan ledare och behovet framstår som mindre kritiskt
  • Var tydlig med förväntningarna! Behöver nya ledare vara med och planera, eller kanske bara komma och gå med sina barn på veckomötena? Framhäv att man inte måste vara med varje vecka, varannan vecka kan vara helt ok, om man ex har barnen då, eller om man reser i jobbet – att komma när man kan!
  • Se till att ha eller ta fram en ”on boarding-plan”, med alla steg för att introducera en ny ledare. Presentera denna redan vid rekryteringen/föräldramötet, det ger ett proffsigt intryck och visar att kåren är förberedd och redo att satsa på sina nya ledare
  • Utse en mentor som hjälper till första terminen, bla med ”on boardingen”.