Välkommen på Scoutbuffé 2024

Missa inte en spännande heldag i Kristianstad med kurser, föreläsningar och workshops för ledare och scouter i Skåne. 9 mars bjuder vi in till en Scoutbuffé med inspiration, ny kunskap och erfarenhetsutbyte med andra.

Anmäl dig senast 26/2

Schema för dagen

8:45-9:20 – Incheckning (alla deltagare förväntas vara på plats senast 9:20)

9:30-11:30 – Förmiddagspass

11:30-12:30 – Lunch

12:30-14:30 – Tidiga eftermiddagspass

14:30-15:00 - Fika

15:00-17:00 – Sena eftermiddagspass

17:00-18:00 – Mat och mingel (frivilligt, behöver anges i anmälan)

Dagen är uppdelad i tre block på vardera två timmar. Som deltagare kommer du att kunna välja tre olika pass att delta på. Undantagen är de som vill gå utbildningen Leda Scouting i korthet eller workshopen Anpassat Ledarskap. Vill du gå Leda Scouting kommer du att delta på den utbildningen under alla dagens tre pass. Väljer du Anpassat Ledarskap kommer du att delta på den under de två eftermiddagsblocken. I samband med anmälan väljer du vilka pass du vill delta på.

Mitt på dagen serveras en enklare lunch och på eftermiddagen en lättare fika. För de som vill kommer vi också att erbjuda en möjlighet att stanna efter det sista passet och äta tillsammans och umgås innan hemfärd. Är du intresserad av detta anger du det i anmälan så vi kan planera inköpen.

Begränsat antal platser

Det finns ett begränsat antal platser, så det är först till kvarn som gäller, både på Scoutbuffé som helhet och på vissa av passen.

Vad kostar det?

Deltagande är gratis, med undantag för deltagande på Leda Scouting. Eftersom boken "Ledaren - gör dig redo" delas ut till alla deltagare tar vi ut 250 kronor för deltagare som går utbildningen Leda Scouting. I övrigt är deltagande gratis.

No show-avgift

Då vi kommer att ha kostnader för inköp av mat och material så kommer anmälda deltagare som inte dyker upp att debiteras en så kallad No Show-avgift på 300 kronor.

Pass som erbjuds

Förmiddag (9:30-11.30)

Leda scouting i korthet

Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som scoutledare och vill lära dig mer om Scouternas vision, mål och om hur du skapar verksamhet. Kursen hjälper dig att bli tryggare som scoutledare och du får kunskap om det lyssnande och stödjande ledarskapet

OBS – Den här utbildningen tar hela dagen i anspråk, så väljer du Leda Scouting kan du INTE vara med på några av de andra passen. Utbildningen kommer dessutom att kosta 250 kronor eftersom boken "Ledaren - gör dig redo" delas ut som en del av kursen. För att gå utbildningen ska du utöver att anmäla dig här också anmäla dig via Scouternas Folkhögskola: Anmäl dig här

Utbildningen hålls av Marie Holmberg, eventuellt i sällskap med fler utbildare
Obs sista anmälningsdag 26/2.

Bli lägerbålsmästare

Minns du ett lägerbål som verkligen kändes in i själen? Kanske det var musiken, eller kanske ljusspåret innan? Tänk om du kunde skapa en liknande upplevelse för en ung scout! I denna workshop får du lära dig hur du planerar och håller i intima, storslagna eller på annat sätt minnesvärda lägerbål och ljusspår genom tips, lite övningar och erfarenhetsutbyte.

Passet hålls av Jakob Öreberg och är inte samma lägerbålspass som erbjöds på Scoutbuffé förra året.

Maskrosbarn i Scouterna

Då detta pass var så uppskattat förra året så kommer Annika Davidsson tillbaka för att prata om hur scoutledare kan vara viktiga vuxna för barn som har det svårt. Annika jobbar med att utbilda vuxna som leder barngrupper med barn som har det tufft hemma. Hon berättar för oss om hur det är att växa upp i en familj där missbruk förekommer och hur scouterna kan vara en fristad. Passet är en repris från förra året snarare än nytt innehåll.

Workshop om ledarrekrytering

I den här workshopen delar utvecklingskonsulenterna från Södra kansliet med sig av sina bästa tips vad gäller ledarrekrytering och berättar om vad som funkat för andra kårer. Vi kommer bland annat prata om hur vi kartlägger kårens behov, hur vi får in fler föräldrar i verksamheten och hur en inbjudande attityd gör stor skillnad.

Hantverk: Återbruk

Maria Antreski beskriver sig själv som en hantverksnörd som håller på med det mesta och skapar av det hon har tillgång till. Hennes tankar om att se möjligheter är centralt i passet om återbruk. Maria ger förslag och tips som man kan använda och utveckla till sina avdelningar. Ni kommer också att få möjlighet att prova flera olika saker under de två timmarna. Det ni inte hinner, tar ni med hem som inspiration till vårens hantverk.

Tidig eftermiddag (12:30-14:30)

Leda scouting i korthet

Del 2 av Leda Scouting i korthet, anmäl dig bara till detta om du också anmält dig till del 1 och 3.

Scouting är lätt: minimera din packning

Bo Andersson leder ett pass i friluftsteknik där deltagarna får en chans att fokusera på hur en lättare packning ger mer energi till annat. Han kommer att visa material och exempel som kan ge en lättare packning och sedan får deltagarna prata vidare om sina egna bästa tips. Du får en chans att tänka till kring din egen packning och vara kreativ i att hitta alternativa lösningar och användningsområden.

Klartänkt

Anna Stenström, verksamhetsutvecklare på Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, visar och ger tips på hur man inom kåren kan använda metodmaterialet Klartänkt som handlar om alkohol- och drogfrågan. Materialet baseras på lekfulla övningar som får deltagarna att vrida och vända på hur och varför. Övningarna ger utrymme att reflektera och hitta egna svar kring de val vi gör.

Anpassat ledarskap

Denna workshop om Anpassat Ledarskap har samma kunskapsinnehåll som Scouternas webbkurs med samma namn, men ger också utrymme för diskussioner deltagarna emellan. Du kommer att få grundläggande kunskaper om ADHD och autism. Du får med dig olika strategier och tydliga verktyg för att anpassa ditt ledarskap. Det handlar om att lära känna dina deltagare, vara tydlig och kunna behålla lugnet.

OBS – Den här workshopen sträcker sig över båda eftermiddagspassen då vi inte hinner med allt i webbkursen plus diskussioner på två timmar. Anmäler du dig till det här passet så ska du alltså inte anmäla dig till ett annat pass under blocket 15-17.

Passet hålls av Charlott Blomster som jobbar som utvecklingskonsulent i Göteborg.

Scouternas stödstrumpa 2023 kampanjbild

Hantverk: Nålbindning

Nålbindning är ett historiskt hantverk och en teknik som är äldre än både stickning och virkning. Allt man behöver är en platt nål gjord av ben, trä eller metall och garn. Under workshopen täljer vi egna nålar och går igenom grundtekniken. Detta hantverk passar utmärkt för fler möten där man kan spinna garnet, göra nålen och nålbinda ett eget projekt.

Passet hålls av Johanna Karlsson.

Hantverk: Återbruk

Maria Antreski beskriver sig själv som en hantverksnörd som håller på med det mesta och skapar av det hon har tillgång till. Hennes tankar om att se möjligheter är centralt i passet om återbruk. Maria ger förslag och tips som man kan använda och utveckla till sina avdelningar. Ni kommer också att få möjlighet att prova flera olika saker under de två timmarna. Det ni inte hinner, tar ni med hem som inspiration till vårens hantverk.

Sen eftermiddag (15:00-17:00)

Leda scouting i korthet

Del 3 av Leda Scouting i korthet, anmäl dig bara till detta om du också anmält dig till del 1 och 2.

Knopar på ett pedagogiskt vis

Har vi scouter blivit sämre på knopar? Varför känns knopmöten så ändlöst långtråkiga? Innehållet är inte problemet, utan pedagogiken. I denna workshop får du lära dig hur du lär ut knopning på ett roligt och pedagogiskt sätt. Dessutom får du själv lära dig några knopar!

Passet hålls av Jakob Öreberg och Lukas Öreberg.

Workshop om Scouternas program

Att använda Scouternas program gör det enklare att vara ledare och roligare att vara scout. Utvecklingskonsulenterna från södra kansliet kommer under den här workshopen att ge inspiration och hjälp gällande hur ni kan använda Scouternas program. Roliga övningar och givande diskussioner utlovas!

Anpassat ledarskap

Del 2 av Anpassat Ledaskap, anmäl dig bara om du också är anmäld till del 1.

Hantverk: Lär dig binda en bok

Vad har en mjölkkartong, en kartbok och ylletyg gemensamt? De går alla att använda när man gör enklare böcker.

Under detta pass kan du lära dig hur du binder och viker böcker av olika material och med olika tekniker, kanske blir det en ny patrullbok?

Passet hålls av Karin Vilör.

Arrangörer

Scouternas södra kansli är arrangörer till Scoutbuffé 2024 i samarbete med en ideell projektgrupp och med stöd av NSF Skånes scoutdistrikt, Nordvästra Skånes scoutdistrikt, Snapphane scoutdistrikt, Södra Skånes scoutdistrikt samt Sensus studieförbund.

Dina personuppgifter

De personuppgifter du ger oss i samband med anmälan hanteras av Scouterna enligt GDPR.
Läs här hur Scouterna hanterar dina personuppgifter.

Vi kommer också att rapportera passen till Sensus som folkbildning och detta innebär att dina personuppgifter också hanteras av Sensus.
Läs här hur Sensus hanterar dina personuppgifter.