Intressemärke

Materialvård

Utrustning som tas väl omhand varar längre än vi tror. Såväl vår personliga utrustning hemma som scoutkårens utrustning behöver ibland lite extra uppmärksamhet för att hålla bra i längden. I intressemärket Materialvård får du lära dig ta hand om ditt och kårens material på ett bra sätt. Du får kunskap om hur du tar hand om materialet för att det inte ska gå sönder och kunskap om hur du reparerar det som behöver det. Material som håller i längden är med hållbart för både dig själv, scoutkåren och planeten.

Märkeskrav

  1. För att få intressemärket Materialvård bör du: Lära dig hur du tar hand om din personliga utrustning som exempelvis kängor, ryggsäck och sovsäck för att materialet ska fungera länge och väl.
  2. Reparera ett objekt i din personliga packning, exempelvis sy fast en rem på ryggsäcken, putsa skor eller laga ett liggunderlag.
  3. Känna till din scoutkårs materialsystem och hur det fungerar.
  4. Hjälpa till att hand om och reparera material som ni använder i er verksamhet, exempelvis yxor, tält, segel, kanoter, flytvästar, kastruller, gaskök eller liknande.
  5. Veta hur du förvarar och transporterar olika sorters material på hajk, övernattningar och läger.

För dig som är

Upptäckare 10-12 år

Äventyrare 12-15 år