Intressemärke

Superpatrullen

I scouterna tror vi på styrkan med patrullen. Men en patrull blir inte trygg och effektiv bara för att scouterna är i en grupp. För att få patrullen att fungera på bästa sätt behöver du bli medveten om dina styrkor och svagheter och uppskatta de andras styrkor och svagheter. Patrullen behöver jobba ihop sig och förstå hur gruppdynamiken påverkar dem.  För att få det här märket måste du lära dig mer om gruppdynamik och utmana dig själv och patrullen för att ta samarbetet till en ny nivå.  

Märkeskrav

  1. Lär dig mer om grundläggande teori kring gruppdynamik. Varje grupp går igenom ett antal olika faser. Det finns många olika modeller kring gruppdynamik, exempelvis IMGD-modellen (Integrative Model of Group Development) kan vara bra att gå igenom med scouterna.
  2. Låt patrullmedlemmarna skriva ner era främsta styrkor. Ha gärna en lista att välja ifrån som hjälp.
  3. Låt patrullen utföra enkla uppgifter som att lösa ett chiffer, komma på en uppfinning eller ta sig an en organisationstävling. Diskutera efteråt vilka styrkor som behövdes för att lösa uppgiften. Blanda uppgifterna så att vissa kräver exempelvis struktur medan andra kräver exempelvis fantasi. Vilka styrkor har gruppen och vilka behöver gruppen mer av? 
  4. Låt medlemmarna i gruppen ta en motsatt roll än den du vanligtvis har under en aktivitet. Vad hände då med dynamiken i gruppen? Hur kändes det för de olika medlemmarna i patrullen? 

För dig som är

Äventyrare 12-15 år

Utmanare 15-18 år