Skräpplockarveckan 2024

Alla scouters skräpplockarvecka är ett roverprojekt av fem roverscouter som en del av det Europeiska hållbarhetsprojektet Earth Tribe.

Häng med på skräpplockarveckan 2024!

Vecka 37 är det dags för ett helt nytt arrangemang! Det är dags för den första nationella skräpplockarveckan och vi vill att alla scouter i hela Sverige ska vara med!  

Vi i scouterna är lite mer än 80 000 medlemmar, vi har därför chansen och möjligheten att göra en stor skillnad i vårt vackra land. Om du och din kår är med och hjälper till kommer det få stor effekt över hela landet. Små bäckar bildar en stor fors, så på med scoutoutfitten och plocka skräp med oss! 

Arrangemanget går ut på att alla kårer tävlar mellan sig om att plocka så mycket skräp som möjligt under en vecka för att städa upp i naturen och bland våra städer. Skräpplockningen kommer kunna följas på nätet via en hemsida som kontinuerligt uppdateras under tiden folk loggar sitt skräp. 

Den kår som plockar mest skräp kommer att tilldelas prestigefyllda vinnarmärken den ärofyllda pokalen som vandringspris! 

Scouthälsningar, Joel - Fjälkinge och Djupadal scoutkår, Tobias – Ärentuna scoutkår, Filip – Scoutkåren Finn och Tegs scoutkår, Sofie - Trolhättans scoutkår, Louise Gotlands Östra och Equmenia Gräfsnäs Sollebrunn 

Så här går det till

Börja med att anmäla er kår, avdelning eller patrull på anmälningssidan.

Det är också på denna hemsida som varje ansvarig ledare på sin avdelning som registrerar sin avdelning samt beställer märken.  

Innan tävlingen drar igång så behöver en ledare för varje avdelning registrera sig för att den sen ska kunna registrera allt skräp på hemsidan under själva skräpplockarveckan. Varje sorts skräp kommer registeraras enskilt och det kommer registreras i kilogram. Antalen kilo kommer sen delas på antal scouter för att det ska bli jämt mellan dem olika kårerna. Länken till anmälan är här, varje märke kostar 10 kronor och skickas till er så ni har det innan vecka 37. 

Regler  

  • Du får plocka skärp vart du vill i Sverige  
  • Endast ledare får logga skräpet, tänk på att följa scoutlagen  
  • Skriv in rätt skräp i rätt kategori  
  • Plocka skräp från plaster där den inte hör hemma, utomhus.   
  • Ha gärna handskar  
  • Ta hand om skräpet efter ni plockat upp det, rätt skräp på rätt plats  
  • Bara skräp som samlas in under vecka 37 får registreras 

Vi hoppas att ni vill vara med och plocka skräp med oss, är det några frågor så är det bara att hör av er till Joel.Kruse@scouterna.se 

Anmälan öppnar snart!


Om skräpplockarveckan

Planeringsgruppen träffades 2023 när de deltog i det internationella roverarrangemanget Agora, och 2024 anordnade de samma arrangemang i Sverige, på Göransborg i Skåne. Då samlades det nästan 70 roverscouter från hela Europa!

Nu planerar de skräpplockarveckan tillsammans som en del av det Europeiska hållbarhetsprojektet Earth Tribe. Roverscouter i hela regionen är med i projektet som vill se lokala projekts som gör skillnad.

Är du också roverscout och vill planera ett lokalt hållbarhetsprojekt under hösten?
Då kan du kontakta Anton Nilsson på anton.nilsson@scouterna.se för att få veta mer om vad det innebär.