Vandringens dag 2024

Den 14 september smäller det! Då är det dags för den sjätte upplagan av Vandringens dag.

Vad kan Scouterna göra?

Ni kan delta genom att den 14 september arrangera en eller flera vandringsaktiviteter. Grundtemat är såklart vandring men hur ni utformar er aktivitet är helt upp till er. Ni kan exempelvis arrangera en renodlad naturvandring med utmaningar, stadsvandring, matvandring, äventyrsvandring på en hemlig stig, enkel tur med korvgrillning eller något helt annat som ni kommer på?

Huvudsaken är att ni denna dag bidrar till att fler människor får uppleva natur- och vandringsglädje och inspireras till att se, lära och uppleva mer av natur- och kulturmiljöerna i sitt närområde.

Vi vill samla alla scoutaktiviteter under vandringens dag på en karta. Fyll i vårt korta formulär om er aktivitet, så publicerar vi den på vår karta efter sommaren. Registrera också er aktivitet i STFs aktivitetsformulär

Så här arrangerar du en aktivitet:

  • Formulera er idé och skapa er vandringsaktivitet. Kontakta gärna någon av STFs lokalavdelningar eller något av STFs boenden och samarrangera en vandring med dem.
  • Döp inte er aktivitet till enbart Vandringens dag. Hitta gärna ett eget, intresseskapande, äventyrligt namn.
  • Ladda ner Vandringens dag-symbolen här.
  • Publicera er aktivitet på er hemsida/sociala kanaler tillsammans med Vandringens dag-symbolen. Tagga med #vandringensdag och @stfturist
  • I beskrivningen av er aktivitet ska det framgå att: Vandringens dag är en temadag skapad 2019 av Svenska Turistföreningen (STF) och infaller alltid den andra lördagen i september. Tillsammans firar vi Vandringens dag genom att arrangera vandringsaktiviteter där människor får uppleva natur- och vandringsglädje och inspireras till att se, lära och uppleva mer av naturen i sitt närområde.
  • För att STF ska kunna publicera er aktivitet på vår hemsida måste ni fylla i detta anmälningsformulär. Om ni vill att er aktivitet ska vara med i STFs externa lansering i början av augusti ska ni ha anmält in den via formuläret senast 21 juni. Anmälan fortsätter dock att vara öppen till den 6 september och aktivitetskalendern uppdateras löpande fram till dess.

Om Vandringens dag

För sjätte året i rad arrangerar STF Vandringens dag, som alltid den andra lördagen i september. Detta gör vi för att fler människor ska få uppleva natur- och vandringsglädje och inspireras till att se, lära och uppleva mer av natur- och kulturmiljöerna i sitt närområde. Denna dag arrangerar STF hundratals aktiviteter över hela landet. Vi bjuder även in andra organisationer och aktörer att arrangera egna vandringsaktiviteter. Om ni vill arrangera en eller flera vandringsaktiviteter visar vi gärna upp dem på vår hemsida. Några exempel på organisationer och aktörer som bidrog med flera fantastiska Vandringens dag-aktiviteter 2023 var Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, Pilgrim Sverige samt flertalet kommuner.

Hur marknadsför STF Vandringens dag?
På STFs hemsida kommer det finnas en aktivitetskalender som publiceras i slutet av juni. Där samlas alla aktiviteter som äger rum den 14 september. I början av augusti kommer STF genomföra en extern lansering av Vandringens dag.