Kläder efter väder – testa kläder

Kläder efter väder – testa kläder är en aktivitet i Scouternas aktivitetsbank. Här lär sig scouterna på ett lekfullt sätt att testa och dra egna slutsatser hur olika kläder fungerar i olika väder.

För vem passar aktiviteten?

Åldersgrupper: 10-12 år Upptäckarscout.

Gruppstorlek: 1-8 pers, 8-15 pers.

Så genomför du aktiviteten


Påpeka att man inte kan lita på att vädret blir fint hela tiden man är borta bara för att solen skiner när man åker hemifrån.

 

Testa hur olika kläder fungerar

För att scouterna ska få en större förståelse för vilket material i kläder som passar för olika väder kan man genomföra några enkla experiment.

Test 1: Värmer två tunna strumpor mer än en tjock?

Låt scouterna, en kall vinterkväll, ha på två tunna ullstrumpa på ena handen och en tjock bomullsstrumpa på den andra. Gå ut och känn efter om det blir någon skillnad på händernas värme.

Diskutera resultatet efteråt, vad blir slutsatsen? Testa gärna samma sak med strumpor av flera olika material.

Tänk på att scouterna måste få chansen att dra egna slutsatser. Det ledaren sedan säger är inte facit, utan bör formuleras i stil med: ”Någonting jag brukar uppleva då det regnar ute, är att…”

Test 2: Vilka kläder är bra att ha när det blåser?

Ha med kläder i olika material hemifrån. Låt scouterna hålla ett klädesplagg framför sej och försöka blåsa ut ett brinnande ljus. Om ljuset slocknar är just det klädesplagget dåligt att ha på sig när det blåser ute.

Var försiktiga då ni håller kläderna nära ljuset. Se till att ha en brandfilt eller hink med vatten i närheten.

Test 3: Vilka kläder är bäst att ha när det regnar?

Ta med ytterplagg av olika material t ex bomull, ylle och galon. Låt scouterna spruta vatten eller doppa ner kläderna i vatten. Diskutera vilka kläder som borde vara bästa att ha då det regnar.

Test 4: Värmer våta och torra kläder lika mycket?

Låt scouterna ta på en våt vante (eller strumpa) på ena handen och en likadan torr på den andra. Gå ut och känn efter om det är någon skillnad. Slutsatsen blir att torra kläder värmer mer än våta.

Ni kan också testa att ha en blöt yllestrumpa och en blöt bomullsstrumpa på handen och testa vilken som är kallast efter några minuter. Blöt bomull kyler kroppen och blir kallare.

Test 5: Mössa

Ha med två likadana termosar med varmt vatten. Skruva av locket på den ena termosen. Låt scouterna jämföra vattentemperaturen efter en stund. Slutsatsen blir att vattnet i termosen med lock är varmast, likadant är det med kroppen. Mössan är som termosens lock.

Tumregel: Lager på lager

En bra regel för att hålla sig varm i alla väder är kläder i flera skikt. Kläderna närmast kroppen ska suga upp svetten och det yttersta skiktet ska stänga ute vind och väta. För att inte hindra blodcirkulationen bör kläderna inte vara för trånga. Mellan löst sittande kläder bildas luft som fungerar som ett skyddande, värmande skikt och som gör att klädseln blir varmare.

 

Detta material behöver du

  • Tjocka bomullsstrumpor och tunna ullstrumpor
  • Olika sorters kläder i olika material
  • Ljus och något att tända med
  • Termosar med varmt vatten

Scoutmetoden

Friluftsliv

Säkerhet

 

 

Referenser

Se även den liknande aktiviteten Vinterklädd