Om jamboree17

Två kvinnliga scouter

Nationell jamboree 2017

Den 5-12 augusti 2017 är det dags för en gigantisk lägerupplevelse där scouter från hela landet möts. 

2017 är det åter dags för en nationell jamboree. Planeringen är startgroparna.

Vill du komma i kontakt med lägerledningen?

Mejla lägerledningen »

Vill du engagera dig i planeringen av Scouternas nationella jamboree 2017?

Kolla in lediga ideella uppdrag »

 

 

Anmälan

Anmälan öppnar i samband med terminsstart hösten 2016. Vad det kommer att kosta att medverka på Jamboree17 kommer att meddelas närmare anmälningsdatumet. Anmälan sker i grupp och alla grupper måste ha med ledare.

Programaktiviteterna är anpassat för åldersgrupperna 10-18 år. Om ni i kåren vill att spårarscouter (8-9 år) följer med så går det bra, det beslutet tas av respektive grupp, så länge ni anser att de kommer att klara av programmet för de äldre.

Vad är egentligen Jamboree17?

Världen har aldrig varit så nära – och samtidigt så långt borta. Olika verkligheter möts och bildar något som inte upplevts förut. Där gränser suddas ut, och där murar ibland byggs upp. På Jamboree17 skapar vi en plats där unga möts och tar ett gemensamt kliv in i framtiden. En ny värld där människor möts på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Där möjligheten att påverka aldrig varit så stor. Ett möte där du, jag och vi tillsammans, spelar roll för att bidra till en bättre värld.

Scouterna är experter på att skapa dessa mötesplatser och nu gör vi det igen och du kan vara med och uppleva det. Jamboree17 har tre ledord: öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla, som formar denna upplevelse:

Öppenhet – ett samhälle där alla får plats och där allas röst räknas. På Jamboree17 möts unga över gränserna, vi river murar och suddar ut hinder. På jamboreen skapas väntade och oväntade möten, nyfikna möten mellan människor där åsikter och tankar utbyts. Jamboree17 är en plats där du upptäcker nya saker.

Medskapande – tillsammans formar vi jamboreen, tillsammans formar vi världen. När 10 000-tals unga träffas på en och samma plats skapas otroliga möjligheter att bygga något nytt. På Jamboree17 är ungas skapande i centrum. Vi bygger våra egna hem, lagar vår egen mat och tränar oss i att hitta lösningar tillsammans. Aktiviteter och äventyr skapas gemensamt.

Stärkt självkänsla – jamboreen ger dig modet att nästa steg. På jamboreen finns en trygg miljö där unga kan utvecklas oavsett vem du är, hur du ser ut och var du kommer från. Tillfällen att få misslyckas, försöka igen och lyckas. På jamboreen får unga träna sitt ledarskap och stöttar varandra. Jamboreen utmanar deltagarna på ett sätt som stärker deras självkänsla. Det skapar trygghet hos individer, och i samhället. Har du klarat det en gång, kan du klara det igen. Du gör skillnad och ditt agerande gör skillnad.

Allt är program

Scouternas program och Ledarskapsön är två verktyg som är grunden för Jamboree17. Det är med Scouternas program i ryggen som lägret planeras och genomförs och det är genom av aktiv implementation av Ledarskapsön som vuxna och funktionärer får utveckling och utbildning.

Jamboreen erbjuder deltagarna olika typer av programaktiviteter, anpassat för åldrarna 10-18 år. Vissa är schemalagda medan andra sker mer spontant. Centralt för jamboreen är att även allt annat är program och är med och bidra till deltagarnas utveckling och förbättring av världen. När deltagarna planerar, lagar och äter mat är det inte bara något som ska ge energi för att kunna delta i programaktiviteter utan det i sig är också en del av programmet. Bussresan till badet är en del av programmet. Jamboreens utformning och innehållet på torg och allmänna ytor skall också vara planerat utifrån vad lägret ska uppnå för individ och samhälle.

Info till andra organisationer

Uppdateras inom kort.

Trygghet / Trygga möten

Tillsammans vill vi skapa en bättre värld, där unga kan göra skillnad. För att det ska skapas behövs trygga mötesplatser för unga där man får utmanas och utvecklas. Scouterna vill att alla verksamheter och möten för barn och unga ska vara trygga och helt fria från övergrepp i alla former. Därför kommer alla funktionärer och ledare som är med på Jamboree17 att gå den webbaserad ledarutbildning som heter Trygga Möten. Genom den utbildas vi i hur man skapar en trygg miljö för barn och ungdomar, hur man förebygger övergrepp och hur man beter sig om man tror att någon far illa. Scouterna ingår i Nätverket för Barnkonventionen vars mål är att främja FN:s konvention om barns rättigheter.

Trygga Möten har funnits hos Scouterna sedan 2005. Syftet är att ge alla ledare kunskap om övergrepp och att stärka dem i att agera om något skulle ske.

Läs mer om Trygga Möten här >>

 

Hållbar utveckling och samhällsengagemang

Scouterna arbetar aktivt och medvetet för en bättre värld. Vi gör det på många olika sätt, och ett sätt är att jamboreen tar största möjliga hänsyn till ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. Jamboreen strävar efter att lämna ett så litet miljömässigt avtryck som möjligt, att använda schysst producerade varor och tjänster samt att genom en god ekonomi möjliggöra för Scouterna att även framåt kunna arrangera jamboreer för att förbättra samhället.

Hur kan jag delta

Du kan uppleva Jamboree17 på många olika sätt. Självklart kommer jamboreen märkas av i hela landet på olika sätt men vill du verkligen uppleva det så är det på Rinkabyfältet du ska vara under dessa dagar. Är du barn/ungdom är bästa sättet att åka med som deltagare, du får då uppleva äventyret på plats med 20 000 andra. Det finns program anpassat till åldrarna 10-18 år. Är du inte scout så är det inget problem, alla är välkomna för tillsammans skapar vi Jamboree17.

Deltagare anmäler och åker med en grupp. Alla grupper behöver ha med sig vuxna ledare. Som ledare får du tillsammans med barnen uppleva Jamboree17 på plats och samtidigt utvecklas som person.

En så här stor mötesplats kräver mycket planerande och fixande. Vill du vara med och arrangera Jamboree17? Anmäla dig som funktionär. (Länk till där man anmäler sig)

Du kommer även kunna uppleva stämningen genom att göra ett besök under veckan. Då får du en känsla av vad de andra får vara med om. Självklart kommer du även kunna följa vad som händer genom webben, kanske via en blogg eller snapchatt.

(längre fram utökar vi med att beskriva dessa lite mer)