Scouter är bäst på friluftsliv och nu ska vi få visa det!

Friluftslivets år 2021 kommer bli årets stora friluftslivshändelse! Det är ett initiativ som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Många olika organisationer är med och deltar i hela Sveriges natur och även på nätet. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv.

Scouterna är givetvis med under Friluftslivets år 2021! Vi har fått möjligheten sprida vår kunskap och hjälpa fler att komma ut i naturen. Vi står i startgroparna och har en hel del roliga saker planerade men vill bjuda in dig att dela med dig av dina idéer och erfarenhet.

För mer pepp och tips kan du redan nu följa taggarna #redoförfriluftsliv #luftenärfri och #friluftslivetsår2021 i sociala medier.

Månadsutmaningar

Månadsutmaningar

Månadsutmaningarna släpps inför varje ny månad, men går att genomföra under hela året. Självklart kommer du kunna få ett märke om du deltar i utmaningarna under året! Mer info om märkeskriterier kommer snart.

Månadsutmaning för mars inom Friluftslivets år är:
Ta med dig en eller flera kompisar ut till en av dina favoritplatser i naturen, ta bilder på er och dela sedan era äventyr i sociala medier med hashtaggen #redoförfriluftsliv och tagga @scouterna.

 

Månadsutmaning för april är:
Utmana dig själv att skapa kreativa naturbilder. Alla ser naturen ur olika vinklar och med egna ögon, men vad är det våra ögon inte brukar se? Det finns många vinklar som vi inte brukar se i naturen: under en svamp, ovanpå en växt eller från under vattenytan.

Vilka spännande vinklar kan du hitta i naturen? Ta foton och dela på Instagram som inlägg eller som Story med hashtaggarna #redoförfriluftsliv och #luftenärfri.
Glöm inte att tagga @scouterna också!

Märke

Märke

Workshops

Workshops

Vad innebär Friluftslivets år för Scouterna?

Vad innebär Friluftslivets år för Scouterna?

Du som är scoutledare eller äldre scout kan få idéer till roliga möten under året! Var med och inspirera till friluftsliv under året med utmaningar, tävlingar och möjlighet att lära sig hur man förändrar världen lite. Du och kåren kan få material, workshops och utveckla ert sätt att kommunicera det ni gör – framförallt på sociala medier!

Du kommer få uppdrag på olika teman under året, ett nytt varje månad. Det kan vara tex ”Sova ute” eller ”Jag har aldrig” och tillsammans med temat kommer ett speciellt kommunikationsuppdrag.

Vi är bra på att peppa varandra inom scoutrörelsen men nu får du dessutom tips om hur du kan nå ut till andra. Kanske du vill få fler att följa ditt instagramkonto eller få tips på hur du filmar spännande klipp med mobilen? Du får lära dig mer om GDPR och vad du ska tänka på för att vara säker på nätet. Du kommer också få veta hur du skriver en insändare i lokaltidnigen.

Är sociala medier scouting?

Är sociala medier scouting?

Att kommunicera scouting ÄR scouting. Vi är unga som gör världen bättre och då är det viktigt att lära sig hur vi når ut med våra värderingar och påverkar andra.

En av de viktigaste sakerna i scouting är Learning by doing. Vi är kreativa producenter snarare än passiva konsumenter – scouter gör! Att kommunicera på sociala medier är att nå ut med sina åsikter. Det gäller förstås också bilder på nätet, i media och dagspress.

Scouting ger redskap för att hantera livet och sociala media är en del av livet, oavsett om man tycker om det eller inte! Istället för att låtsas som att det inte finns så vill vi prata om hur vi är på nätet, hur vi kan utvecklas och vara schyssta kompisar på sociala medier.

Scouter utvecklas till förebilder, även på nätet. Det här är en möjlighet att både kommunicera utåt -våra kunskaper om friluftsliv – men också att undersöka sin identitet och växa!

Att formulera sig är att ta reda på vem man är och vem man vill vara. Man kan säga, att vara är att kommunicera. Vad kommunicerar man som scout? Vi formar vår identitet i mötet med andra människor men i allt högre grad även på nätet. Den bild vi visar upp av oss själva i sociala medier är allt viktigare. Vilken bild av mig vill jag visa upp?

Du som ledare kanske är jättebra på sociala medier eller inte alls bekant med Instagram, Tiktok, Facebook, Twitter, Youtube och Facebook. Det gör ingenting – Scouterna kommer ta fram bra guider och material.