Paddling

Att färdas på vatten ger härliga upplevelser av friluftsliv och minnet av första mörkerpaddlingen väcker pirr och härliga minnen.

Kanotpaddling med kanadensare är ett utmärkt sätt att färdas på vatten. Många scoutkårer har egna kanoter, vilket gör det till ett lättillgängligt och förhållandevis billigt sätt att ägna sig åt friluftsliv på vatten. Kanoter är praktiska då de rymmer mycket packning, även skrymmande materiel som muurikahällar och stora tält som inte skulle få plats i en kajak. Paddling med kajak är lämpligt för äldre scouter som vill upptäcka paddling i öppna vatten och skärgården.

Paddling är bra för att öva målspår som känsla för naturen, aktiv i gruppen, förståelse för omvärlden, relationer, fysiska utmaningar och problemlösning.

Paddelpasset

Vill ni utvecklas, bli bättre paddlare och kunna paddla på mer äventyrliga vatten? Kolla in Svenska Kanotförbundets certifiering Paddelpasset.

Spårare

Spårare

Spårarna övar känslan att vara på vatten. Testa, plaska och ha kul nära stranden är ett fullt tillräckligt äventyr för spåraren. Ledare är hela tiden runt omkring på vattnet eller kan sitta med i kanoten med en till två spårare. Paddlingen blir därför en bra lägeraktivitet där det finns många ledare och äldre scouter på plats och där det finns mer tid än på ett scoutmöte.

Spårarna lär sig att sätta på en flytväst ordentligt, att välja lagom längd på paddeln och hålla den korrekt, vilket kan ta ett tag för förstagångspaddlaren. Spårarna lär sig också grundläggande fram- och bakpaddling.

Äventyrare

Äventyrare

Äventyrarna kan verkligen utforska möjligheterna med paddling och utvecklas som paddlare. Använd scoutmötet för att lära er mer avancerade paddeltag, hur för- och bakpaddlaren kan samverka för att göra effektiva sidförflyttningar och manövrering på små ytor. Första paddelhajken med övernattning väljer många att ha i äventyraråldern. Öva gärna på kamraträddning på ett möte innan hajken.

Att beräkna paddelsträcka är alltid klurigt. Är scouterna mycket duktiga paddlare kan ni uppskatta paddelsträckan till 1-1,5 mil per dag. Är du som ledare osäker på hur förmågan är hos scouterna, gör en kort rutt och lägg fokus på aktiviteter vid lunch och där ni övernattar. Att slå läger tar tid och får gärna ta tid om patrullen inte är så van.

 

Utmanare

Utmanare

Utmanarna väljer ofta att utforska nya vatten och skärgården. För skärgården och öppet vatten är kajakpaddling en bra variant, som innebär en annan teknik än kanotpaddling. Kajak är dyrare att hyra än kanot och friluftslivet blir av en annan typ. Det finns dock fortfarande områden med kanoten att utforska, som solopaddling och paddla i strömmande vatten och forsar. Det kräver avancerad paddelteknik och här kan certifieringen Paddelpasset vara till nytta för att utvecklas som paddlare, både för kajak och för kanadensare.