Snö, glittrande is och vit andedräkt hör vintern till, men även regn, mörker och snålblåst. Vinter är kul och det är verkligen nyttigt att öva på att vara ute under alla omständigheter. Både för att lära sig att klä sig rätt, och för att vänja sig vid mörker och lösa uppgifter under olika förutsättningar. Friluftsliv kan bedrivas och bör användas som metod året om.

Kårer som är ute mycket tar till vara på mörkret, kylan och snön under vintern och utnyttjar det till ljusspår, vintereldning etc. Vintermöten ute är också bra övning för att testa vilka kläder som fungerar bäst i kyla.

Men framförallt – åk pulka, testa isdubbar när ni åker skridskor, tälj isskulpturer, gör en reflektoreld vid ett vindskydd, leta djurspår, titta på stjärnor och fiska på isen. Din entusiasm som ledare smittar av sig på scouterna!

Åk på vinterläger

Scouterna och samverkansorganisationerna har anläggningar i fjällen som är populära att hyra av scoutkårer. Läs mer om varje stuga under respektive hemsida.

Filmer om issäkerhet

Kolla in Din säkerhets filmer om issäkerhet.

http://youtu.be/C5YCVNmgBsE
http://youtu.be/cFd9jljZCFA

Spårare

Spårare

Spårarscouterna älskar att elda, så öva på att elda så mycket det går under vintern. Låt dem hjälpa till att förbereda, samla torra saker och underhålla elden. Det är mysigt med lyktor ute, och genom att tända lykta och eld så har ni övat på märket Tända.

Utforska vad som händer i naturen kring scoutlokalen och lägg in mycket rörelse och lek för att inte bli kalla. Är det snö så kan ni leta djurspår och åka pulka. Det blir riktigt coolt med lysstavar i backen och egenutvecklade banor. Det första ljusspåret spåraren går i skogen är i grupp med patrullen och ledare.

Upptäckare

Upptäckare

Upptäckarna behärskar flera eldtyper och kan öva på dem även vintertid. De kan laga enkla rätter med tydliga instruktioner, till exempel äppelkaka i stekpanna. Blanda lek för att hålla sig varm med friluftsövningar för ett aktivt friluftsliv. Skridskomötet blir därför både skridskolek och övningar med hansalina och dra sig fram med isdubbar.

Testa att följa en karta när det är mörkt och bygg kojor av ris och snö.

För att öva inför knivbeviset kan ni frysa is och tälja isskulpturer.

 

Äventyrare

Äventyrare

Äventyrarna twistar gärna till vanliga aktiviteter och tycker att det är kul bygga sina egna farkoster på pulkamötet och utmana varandra i att åka både uppför och nerför backen. Som äventyrare har man ofta sin första vinterövernattning utomhus och inför den är det viktigt att öva på eldar som brinner länge. Undersök hur stormköken fungerar när det är kallt. Vad värmer mest effektivt i kyla: gas eller flytande bränsle?

Riktigt utmanande kan första isvaksbadet vara eller att vara själv i skogen när det är mörkt och gå ljusspår ensam. Avsluta med gemensam reflektion efteråt.

För mer rörelse fungerar geocaching utmärkt även vintertid.

 

Aktiviteter och lekar

Aktiviteter och lekar