Nyhet1 augusti 2022

Alla är välkomna på Jamboree22

Scouterna vill att alla barn och unga ska få en meningsfull fritid. Därför satsar vi extra på att anpassa verksamhet och läger för de som har särskilda behov. Barn med ADHD och autism och deras förutsättningar för lägerliv är i fokus för projektet Funka olika i friluftslivet.

Hängmattor att ta det lugnt i är ett exempel på anpassningar som gjorts på Jamboree22, för att välkomna så många som möjligt. Mikael Stark är projektledare för "Funka olika i friluftslivet"

Text: Leea Wallund
Foto: Linnea Wedelin

Jättelägret Jamboree22 välkomnar 11 000 scouter och är anpassat för att alla ska känna sig så trygga och välkomna som möjligt. Det är bland annat tack vare projektet Funka olika i friluftslivet.

Mikael Stark, projektledare för Funka olika i friluftslivet, förklarar att projektet är en fortsättning på det tidigare projektet Rätten till friluftsliv. Meningen med projektet är att scouter med ADHD och/eller autism ska ha samma förutsättningar som alla andra inom scoutrörelsen.

- Scoutorganisationen ska vara för alla och då måste vi göra allt vi kan för att det ska vara tillgängligt för alla - vi måste tänka utanför boxen, säger Mikael Stark.

Projektet är fokuserat på att utbilda och informera scoutledare om autism och ADHD samt att ta fram verktyg som stöd för de som är i behov av det. Mikael förklarar hur de arbetar med förståelsen i patrullen, allas olikheter och hur man kan ha nytta av det.

- Det är viktigt att vi ser individen och inte endast hela patrullen, säger han.

Hur är då Jamboree22 anpassat för att vara så välkomnande som möjligt för alla? Ämnet har varit en viktig del i planeringen och att flera workshops har hållits för att hitta de bästa idéerna på vad man kan göra.

- Stöd och resurser i form av bland annat bildstöd till programmen är något som varit i fokus, berättar Mikael Stark.

På lägerområdet kan man se många av de anpassningar som gjorts. Några av dessa anpassningar är exempelvis vilotält vid hubbarna, dit man kan gå om man känner att man behöver vara någonstans lugnt och många hängmattor eller liknande viloplatser. Mikael säger att även skyltar och kartor har varit i fokus så man inte ska tycka det är jobbigt att hitta.

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...