Nyhet1 augusti 2022

Alla är välkomna på Jamboree22

Scouterna vill att alla barn och unga ska få en meningsfull fritid. Därför satsar vi extra på att anpassa verksamhet och läger för de som har särskilda behov. Barn med ADHD och autism och deras förutsättningar för lägerliv är i fokus för projektet Funka olika i friluftslivet.

Hängmattor att ta det lugnt i är ett exempel på anpassningar som gjorts på Jamboree22, för att välkomna så många som möjligt. Mikael Stark är projektledare för "Funka olika i friluftslivet"

Text: Leea Wallund
Foto: Linnea Wedelin

Jättelägret Jamboree22 välkomnar 11 000 scouter och är anpassat för att alla ska känna sig så trygga och välkomna som möjligt. Det är bland annat tack vare projektet Funka olika i friluftslivet.

Mikael Stark, projektledare för Funka olika i friluftslivet, förklarar att projektet är en fortsättning på det tidigare projektet Rätten till friluftsliv. Meningen med projektet är att scouter med ADHD och/eller autism ska ha samma förutsättningar som alla andra inom scoutrörelsen.

- Scoutorganisationen ska vara för alla och då måste vi göra allt vi kan för att det ska vara tillgängligt för alla - vi måste tänka utanför boxen, säger Mikael Stark.

Projektet är fokuserat på att utbilda och informera scoutledare om autism och ADHD samt att ta fram verktyg som stöd för de som är i behov av det. Mikael förklarar hur de arbetar med förståelsen i patrullen, allas olikheter och hur man kan ha nytta av det.

- Det är viktigt att vi ser individen och inte endast hela patrullen, säger han.

Hur är då Jamboree22 anpassat för att vara så välkomnande som möjligt för alla? Ämnet har varit en viktig del i planeringen och att flera workshops har hållits för att hitta de bästa idéerna på vad man kan göra.

- Stöd och resurser i form av bland annat bildstöd till programmen är något som varit i fokus, berättar Mikael Stark.

På lägerområdet kan man se många av de anpassningar som gjorts. Några av dessa anpassningar är exempelvis vilotält vid hubbarna, dit man kan gå om man känner att man behöver vara någonstans lugnt och många hängmattor eller liknande viloplatser. Mikael säger att även skyltar och kartor har varit i fokus så man inte ska tycka det är jobbigt att hitta.

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.