Nyhet13 januari 2022

Angående artikeln på expo.se

Tidningen Expo har idag, 13 januari, har publicerat en artikel om en aktiv scoutledare. I artikeln framkommer uppgifter som tyder på att den berörda scoutledaren är engagerad i högerextrema organisationer, samt har demonstrerat tillsammans med nazister.

Foto: Linnea Wedelin

I Scouterna har vi nolltolerans mot rasism och står för allas lika värde. Om uppgifterna i artikeln stämmer, går det helt emot Scouternas värderingar. Detta är något vi aldrig kan acceptera, och vi inleder därför omedelbart en utredning kring huruvida den berörda ledaren ska uteslutas ur organisationen.  

-  Om en ledare ställer sig bakom värderingar som inte är kompatibla med Scouternas kommer vi att agera, säger Anna-Karin Hennig, generalsekreterare på Scouterna. 

I artikeln finns även bilder på barn i scouthalsduk som ser ut att delta på en demonstration. Vi gör vårt bästa för att identifiera vilken scoutkår som de närvarande barnen tillhör.  

Vi kommer sedan snarast att föra en dialog med den aktuella scoutkårens ledning, samt barnens föräldrar för att få en klar bild om vad som hänt, och om det förekommer ytterligare händelser som vi inte känner till. 

Liknande nyheter

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...