Nyhet21 april 2022

Bjud in ukrainska ungdomar till hajk

Dimitrij Aleshkov arrangerade ett helgläger för ukrainska ungdomar i början av april. Han är aktiv i Helsingborgs scoutkår och sitter också i Scouternas styrelse.

Foto: Emil Malmborg

– Jag bokade vår scoutstuga och fick hjälp att samla ihop sovsäckar och mat. Allt behöver inte vara perfekt. Det viktiga är att öppna upp och göra något, säger Dimitrij.  

De blev tolv ungdomar mellan 17 och 22 år som stannade hela helgen. Under lördagen var det ett minievent för yngre barn mellan 10 och 15 år. De gjorde vanliga scoutaktiviteter som matlagning på stormkök och lägerbål. Några svenska scouter var med och hjälpte till, men lägret hade fokus på de ukrainska ungdomarna. Friluftsliv är vanligt i Ukraina och många som kommit hit vill träffa andra unga och uppleva naturen.

Dimitrijs 5 tips till andra scoutkårer som vill bjuda in ukrainska ungdomar: 

  • Öppna era redan planerade scoutaktiviteter och anpassa inte allt för mycket. Vår scoutverksamhet med kompisar och äventyr, trygga möten och anpassat ledaskap funkar bra för alla – även ukrainska ungdomar. 
  • Bjud in i god tid. Kommunen och volontärföreningar kan ha kontakter. Få hjälp att skriva en inbjudan på ukrainska som kan spridas. Väl på plats brukar inte språket vara något problem, de allra flesta kan bra engelska. Här finns också en välkomstsida på ukrainska om Scouterna.
  • Ha förståelse för att ungdomarna är mitt i den svenska byråkratin och kanske inte vet var i landet de kommer bo om några veckor. 
  • Låna ut bra kläder och utrustning.  
  • Sök stöd eller samla ihop för att täcka lägeravgift och andra kostnader. 

De kårer som vill ha stöd att bjuda in fler kan ni till exempel söka Postkods grannskapsinitiativet: https://postkodstiftelsen.se/grannskapsinitiativet/ 

Liknande nyheter

26 apr 2022

Scouten Erica var med på möte med miljöministern: ”Ungas inflytande är viktigt”

"För mig som scout är det en självklarhet att engagera mig i hållbarhetsfrågor. " Förra onsdagen fick Erica Aronsson, en av Scouternas unga...

21 apr 2022

Azimuth – din länk till scouting i Europa

Utlandsäventyret börjar med Azimuth, en plattform för internationella scoutkontakter.

13 apr 2022

Uttalande från Scouterna angående situationen på Vässarö

Den senaste tiden har flera funktionärer vittnat om dåliga arbetsförhållanden på Vässarö. Scouterna har en löpande dialog med Stockholms scoutdistrikt...