Nyhet21 april 2022

Bjud in ukrainska ungdomar till hajk

Dimitrij Aleshkov arrangerade ett helgläger för ukrainska ungdomar i början av april. Han är aktiv i Helsingborgs scoutkår och sitter också i Scouternas styrelse.

Foto: Emil Malmborg

– Jag bokade vår scoutstuga och fick hjälp att samla ihop sovsäckar och mat. Allt behöver inte vara perfekt. Det viktiga är att öppna upp och göra något, säger Dimitrij.  

De blev tolv ungdomar mellan 17 och 22 år som stannade hela helgen. Under lördagen var det ett minievent för yngre barn mellan 10 och 15 år. De gjorde vanliga scoutaktiviteter som matlagning på stormkök och lägerbål. Några svenska scouter var med och hjälpte till, men lägret hade fokus på de ukrainska ungdomarna. Friluftsliv är vanligt i Ukraina och många som kommit hit vill träffa andra unga och uppleva naturen.

Dimitrijs 5 tips till andra scoutkårer som vill bjuda in ukrainska ungdomar: 

  • Öppna era redan planerade scoutaktiviteter och anpassa inte allt för mycket. Vår scoutverksamhet med kompisar och äventyr, trygga möten och anpassat ledaskap funkar bra för alla – även ukrainska ungdomar. 
  • Bjud in i god tid. Kommunen och volontärföreningar kan ha kontakter. Få hjälp att skriva en inbjudan på ukrainska som kan spridas. Väl på plats brukar inte språket vara något problem, de allra flesta kan bra engelska. Här finns också en välkomstsida på ukrainska om Scouterna.
  • Ha förståelse för att ungdomarna är mitt i den svenska byråkratin och kanske inte vet var i landet de kommer bo om några veckor. 
  • Låna ut bra kläder och utrustning.  
  • Sök stöd eller samla ihop för att täcka lägeravgift och andra kostnader. 

De kårer som vill ha stöd att bjuda in fler kan ni till exempel söka Postkods grannskapsinitiativet: https://postkodstiftelsen.se/grannskapsinitiativet/ 

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.