Nyhet23 november 2021

Finurlig utställning om jultraditioner och kalendrar genom tiderna

Vart kommer vissa jultraditioner ifrån egentligen och varför firar vi jul som vi gör? På Regionmuseet Skåne, i Kristianstad finns en del av svaren. Från den 27:e november kan du se julutställningen ”Nu är det jul. Igen” där du både få lära dig om julkalendrar genom tiderna och testa på en del interaktivt julskoj.

– Vi människor har ett behov av traditioner och av att bryta vardagens lunk med något helt annat. I vår julutställning får besökarna både en rejäl dos julmys och nostalgi, men också ny kunskap om bakgrunden till våra traditioner, seder och bruk, berättar Anna Hadders, utställningsproducent på Regionmuseet Skåne.

I utställningen ingår ett stort galleri av alla motiv från Barnens Adventskalender som skapades för första gången av Scouterna redan 1934 och som säljs än idag. Fram till 13 januari kan du bli inspirerad av vanliga och annorlunda jultraditioner som garanterat kommer ge julkänsla ända fram till tjugondedag knut.

– För mig personligen var Barnens Adventskalender en viktig del av tiden före jul under min barndom. Motiven är fantastiska och representerar på något vis ”gamla goda tider”. Vackra miljöer, hantverk, stilfulla motiv och inte det plastiga tingeltangel som det finns allt för gott om i det övriga samhället. Men, det är ju min högst personliga åsikt, berättar Anna och skrattar.

En ny insikt för de som arbetat med julutställningen är hur nya alla våra svenska traditioner egentligen är. Men ändå finns det många trådar som kan följas långt bak i tiden, trådar som har kortslutits, kopplats ur, bytts ut och kopplats om. Ibland är de helt omöjliga att följa menar Anna. Men ett tydligt exempel som är lätt att gå tillbaka i tiden för är Barnens Adventskalender som Scouterna började producera och säljas för 87 år sen. Det var den första kalendern som trycktes i Sverige och ritades av en svensk konstnär. En tradition som lever kvar än idag.

Varför valde ni att ha med just Barnens adventskalender på utställningen?
– Jag är själv uppvuxen med att min mamma alltid köpte Barnens adventskalender varje år. Hon fortsatte med detta även sedan vi blev vuxna. Det gjorde att vi nästan hade en komplett samling av alla Aina Stenberg MasOlles fina motiv i familjen. Att riva av luckorna när vi öppnade var det inte tal om. Några har däremot trillat av efter att ha blivit öppnade många gånger.

I samband med ”Nu är det jul. Igen.” samlar Regionmuseet in människors berättelser om jultraditioner eller julminnen, vilka sedan blir en del av utställningen. Har du en berättelse du vill dela kan du mejla den och gärna ett foto direkt till anna.hadders@regionmuseet.se.

Utställningen är producerad av Regionmuseet Skåne tillsammans med konstnär och scenograf Eric Langert, Göteborg. Läs mer här!

Vill du köpa årets Barnens Adventskalender? Den finns att hitta här!

Liknande nyheter

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...