Nyhet15 november 2023

Hanna är kårens yngsta ordförande någonsin: “Äh, hur svårt kan det vara?” 

Visst har Hanna varit scout sen hon var liten. Men hon hade knappast räknat med att bli ordförande efter bara ett år i sin nya stockholmskår. "Jag lovar att det finns fler ungdomar som vill, och det är vuxnas uppgift att skapa plats", säger hon.

Hanna Sondelius Rhodin är 22 år och ordförande för Hedvig Eleonora scoutkår

När Hanna Sondelius Rhodin flyttade upp till Stockholm från Göteborg för två år sedan gick hon med i Hedvig Eleonoras scoutkår. 

– Jag insåg att jag ville bygga ett liv här och jag gick in på scoutkartan och klickade på kårer i närheten, säger Hanna 
 
Vips hittade Hanna en scoutkår som låg två kvarter bort – Hedvig Eleonora. Ett mail och en halvtimme senare blev hon inbjuden att vara ledare under kårens prova-på-möte. “Det var som att cykla” 
 
Inför verksamhetsåret 2022-2023 stod kåren utan både vice och ordförande.  

–  Då kände jag, vad synd. Jag har ju hittat den här kåren och har investerat tid i, som jag tyckte om. Jag sa till vår kassör Anna “i värsta fall, ni kan väl alltid bjuda in mig.”  

Hanna blev invald som ordförande på sittande möte, då var hon 21 år. Ett år senare, den 1 juni 2023 blev Hanna omvald som ordförande. Dessutom valde hela styrelsen att sitta kvar. 
 
–   Det känns superroligt, och det betyder att vi och jag gör något rätt! 
 
 

“Som ung har man inte alltid så mycket erfarenhet att leda andra, man har mer erfarenhet att leda sig själv. Det är också en annan relation till att leda scouter än att leda vuxna. Det är likt men det är ändå stor skillnad.”

Hanna Sondelius Rodhin

Vad gör du som ordförande i din kår? 
– Jag ansvarar för att skicka ut kallelser, strukturera upp möten och jag är mötesordförande. Sen försöker jag checka in hos alla avdelningar, höra om något har hänt och peppa dem. Ibland när mörkret kommer och så kan det kännas lite motigt ibland. Då behöver alla få höra att de gör ett bra jobb och att alla scouter är glada! 

Hur känns det att du blev ordförande? 
– Det har varit roligt och spännande, jag är glad att jag har haft många vuxna om kring mig som har varit coachande och gett mig tips och råd.  
 

Hanna tipsar: Så här tar du plats som ung!

 

  •  Hitta personer i din närhet som du tycker är schyssta, och som du ser upp till som förebilder. Trygga människor som peppar dig och säger “klart att du ska göra det här” eller “det är klart att du kan ta den platsen”.
  • Be någon att vara din coach! Det kan handla om både stort och smått, fråga: Skulle du vilja coacha mig i detta.
  • Var inte rädd för att fråga. Om du vill något, släng dig ut, fråga och våga! Det är så man får chansen.

Och vad kan vuxna göra?

– Det är vuxnas uppgift att skapa plats. Jag lovar att det finns ungdomar som vill, men som kanske inte riktigt vågar på egen hand. Uppmuntra någon i din närhet och säg “du verkar så cool ska inte du sitta som ordförande, eller ska inte du planera den här hajken, eller vill inte du vara med på den här intervjun?” Det är vi som har platsen som har ansvaret att dela med oss av den!

Visste ni att...

...var femte kårstyrelseledamot är under 26 år!
...och var tredje distriktsstyrelseledamot är under 26 år!

Liknande nyheter

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...