Nyhet5 juli 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och friluftsliv för allra första gången.

David och Mimoze har båda sommarjobbat på Day Camp Adventure. Foto: Filip Lundahl

– Det här är det bästa sommarjobbet jag haft och jag är otroligt ledsen att det bara är en dag kvar bara. Skulle önska att vi fortsätter flera veckor till, säger Adam som sommarjobbat i Skärholmen. 

Day Camp Adventure är en satsning där ungdomar från fem olika platser i Sverige, Näsby (Kristianstad) Tynnered (Göteborg), Hagsätra, Husby och Skärholmen (Stockholm), har kunnat söka feriejobb som scoutledare genom kommunen eller stadsdelen. Tidigare erfarenhet om scouting eller friluftsliv har inte ett krav eftersom syftet med sommarjobbet delvis är att både barn och ungdomar ska ta del av natur och friluftsliv. Under sommarjobbarnas första arbetsvecka gav Scouterna dem en utbildning i värdebaserat ledarskap.

– Under utbildningen fick de lära sig tekniker för att möta barn med olika behov, olika ledarskapstyper, scoutmetoden och friluftsteknik. Som att göra upp eld eller använda stormkök, säger Gabriella Scouternas fältkonsulent i Skärholmen.

När utbildningsveckan avslutats fick undomarna testa sina nya kunskaper i praktiken under två veckors dagläger för barn mellan 8 och 12 år.

– Jag hade kunnat göra detta varje år! Jag har lärt mig mycket jag inte kunde innan. Man träffar barn som man kan vara förebild för. Det är barn som man känner igen, för vi bor i samma område, säger Mimoze, en av sommarjobbarna i Näsby.

Said, 17 år, berättar när det har varit lite extra svårt att vara ledare:

– Det är när gruppen kommer ihop och de blir många. Då blir det lite rörigt. Men då delar vi på dom i sina patruller. Då blir det bättre.

Man blir själv bättre när man lär barnen att bli bättre!

säger David, sommarjobbare i Näsby. 


– Det här är ett långsiktigt arbete vi på Scouterna bedriver för att stärka vår närvaro i dessa områden och bygga relationer till olika aktörer och till barn och unga som bor här, säger Caroline Thurgren projektledare på Scouterna. 

Day Camp Adventure är en del av ett större arbete som Scouterna bedriver i samverkan med Kristianstad, Göteborg och Stockholms stad, samt andra organisationer som Mentor Sverige och Friluftsfrämjandet, för att ge meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga i utsatta områden och ge dom fler trygga förebilder i sin närhet. 

Verksamheten i Hagsätra, Tynnered och Näsby finansieras av Postkodlotteriet och drömprojektet Friluftsliv för framtidens förebilder.  Verksamheten i Husby finansieras av Stiftelsen Erling Persson. Verksamheten i Skärholmen finansieras med hjälp av stöd från Stiftelsen Hennes Barnfond, Odd Fellows Stiftelse Minnes och Hyllningsfond Stockholm, Stefan Mahlstein samt tre donatorer som önskar vara anonyma.

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...