Nyhet22 februari 2023

Idag firar scouter över hela världen internationell vänskap

Scouter är nyfikna på världen, vi spanar ut över horisonten, söker efter äventyr. Vad finns där borta? Vi upptäcker nya platser och hittar nya vänner i andra länder. Idag, på World Thinking Day, uppmärksammar vi alla de internationella relationer som skapats genom scouting. Här delar scouten Nina med sig av sitt senaste äventyr.

Nina är en av många scouter som upplevt äventyr i ett annat land. För några månader sedan gick hon Explorer Belt. Det är ett arrangemang där scouter mellan 16–20 år tillsammans med en vän går 16 mil under 10 dagar, i ett annat land. Den stora utmaningen är att hitta mat och husrum, det betyder att du behöver ta hjälp av lokalbefolkningen som du möter på din vandring. De hjälper dig på vägen mot målet. Finns det ett bättre sätt att upptäcka världen? 

- Jag har velat göra den här resan i fem år, skrattar Nina och säger: Äntligen fick jag mitt äventyr! 

Arrangemanget brukar vara på sommaren, men på grund av pandemin arrangerades en specialvariant över nyårshelgen. På förmiddagen den 26 december 2022 startade Nina sin resa i på okänd ort i Spanien. 

- Vi visste inte vart vi skulle, det är alltid hemligt. Alla par har samma mål, men vi blev avsläppta på olika ställen runt slutdestinationen. Där fick vi öppna ett brev med information om vart vi skulle och olika frågor och uppdrag vi skulle lösa på vägen mot målet.  

Nina fortsätter: 

- När vi satt på bussen och närmade oss den plats vi skulle kliva av och börja gå, då fick jag fjärilar i magen. Vi blev avsläppta mitt på dagen, det var strålande sol och allt vi såg var en rondell och en bensinmack. Vi såg bussen åka ifrån oss.  Först då fick vi öppna brevet där det stod vart vi skulle vandra. Målet var Granada i södra Spanien, ungefär 12,5 mil om vi gick rakt. 

På vägen träffade de familjer som bjöd på paella, de skrattade tillsammans med okända par och under två nätter övernattade de i en kyrka.   

- Vi träffade en lärare som verkligen ville hjälpa oss. Han bjöd på muffins och äpplen samtidigt som han ringde runt till alla han kände för att hjälpa oss att hitta en sovplats. Till sist så fick han tag på en vän som ägde ett hotell, där fick vi sova under en natt. Vi var så tacksamma. 

 
Vad händer när vi måste ta hjälp av andra människor? 
- Det är lite läskigt. Inför resan tänkte jag att vad som helst kan hända. Men man måste ha tillit till att folk är snälla.  
 
Vad betydde den här resan för dig? 
- Alla vi mötte önskade oss ”lycka till” och sa ”vi hejar på er!” Jag tror att vi har påverkat de människor vi mötte.  Speciellt det där med att skapa tillit till främmande människor. De hjälpte oss, och vi litade på dem. Det är många som inte vågar det men utmaningen är att just våga, säger Nina. 

- Det var absolut en resa för att träffa nytt folk och att våga träffa andra människor. Det är en vandring, men det är ju också en ny syn på världen. Jag fick verkligen uppleva den spanska kulturen genom de människor vi mötte. Det är det bästa med Scouterna, att du får träffa nya människor. 
 

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...