Nyhet1 augusti 2021

Intervju med Scouternas nya generalsekreterare, Johan Pettersson.

Scouterna välkomnar Johan Pettersson som ny generalsekreterare den 1 augusti 2021. I och med detta utövar Scouterna delat ledarskap även för generalsekreterarposten. Tillsammans ska Johan Petterson och Anna-Karin Hennig leda Scouterna framåt. Vi har intervjuat Johan för att du ska få lära känna honom lite bättre.

Johan Pettersson, Scouternas nya generalsekreterare i delat ledarskap med Anna-Karin Hennig.

Johan Petterson har jobbat länge inom ideell sektor och nu senast har han varit generalsekreterare på Oxfam, sedan 2016. Innan dess har han haft olika positioner inom Läkare utan gränser, bland annat med inriktning på insamling och marknadsföring. Långt tidigare var Johan som barn aktiv en kort tid i Västerås Ansgarskyrkans Scoutkår. Han misstänker att erfarenheten i Scouterna kan ha lagt grunden för sitt intresse för ledarskap och utveckling. 

Varför sökte du jobbet som generalsekreterare på Scouterna? 

- Det som lockade mig var att få vara med och bidra till Scouternas verksamhet, som jag beundrar mycket, säger Johan och fortsätter. Att bidra till att barn och unga har möjligheten till en trygg plats där de kan vara sig själva, utvecklas i ledarskap och självledarskap, till ”sitt bästa jag” känns oerhört viktigt.  

Johan berättar att han ser fram emot det delade ledarskapet och beskriver det som en spännande möjlighet till lärande för honom personligen. Han ser också fram emot att arbeta med och lära känna alla starka, glada och passionerade personer inom rörelsen, anställda som ideella.  

Vad vill du fokusera på i ditt arbete? 

- Först och främst är mitt fokus som ledare alltid att ge förutsättningar för mina medarbetare att göra sitt jobb samtidigt som de har roligt, växer och utvecklas. Jag tror på ett coachande positivt ledarskap och jag tror mitt sätt att leda kommer passa väldigt bra på Scouterna, säger Johan.  

Han fortsätter med att berätta att ett stort fokus också kommer vara tillväxt, att skapa ekonomiska förutsättningar och att få fler scouter och ledare. Johan poängterar att det är viktigt att samtidigt ta hand om organisationsutvecklingen för att även fortsatt ha en hållbar arbetsplats med medarbetare som trivs.   

- Jag tror också att jag kommer att kunna tillföra ett utifrånperspektiv som förhoppningsvis kan stimulera nya idéer och lösningar. Det är roligt med nya lösningar! säger Johan. 

Vad är den viktigaste erfarenheten som du tar med dig in i ditt nya uppdrag? 

- Att vara lyhörd för medarbetarna och att alla medarbetare har olika behov för att komma till sin rätt på bästa sätt, berättar Johan och fortsätter. En arbetsgivare som har medarbetare som är passionerade och tror på uppdraget behöver göra sitt yttersta för att säkerställa att arbetssituationen är gynnsam och hållbar.   

Avslutningsvis, vad är ditt roligaste scoutminne? 

- Det var på ett läger med Västerås Ansgarskyrkans Scoutkår, jag tror det hette ”Möt med”. Vi skulle bygga en portal till vår lägerplats, berättar Johan och fortsätter. Jag hade aldrig gjort något liknande, men jag och en kamrat fick förtroende att göra det. Jag minns att det var lite läskigt men att vi kämpade på. Det var väldigt roligt att klura ut hur vi skulle bygga den och hur vi skulle göra den fin. Jag minns hur stolt jag var varje gång jag kom tillbaka till lägerplatsen - det där har jag klarat! Jag insåg det inte då men jag tror att det var en viktig pusselbit i min utveckling, att våga försöka med något helt nytt och oprövat. Det kan ju lika gärna gå bra! 

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...