Nyhet22 maj 2023

“Jag är inte ett ungt alibi” -  Scouten Siri talar till unga ledare och makthavare 

Idag samlas unga ledare och makthavare för att delta i ett seminarium där Stiftelsen Ungt Ledarskap och Scouterna står som värdar. På inbjudningslistan finns bland annat Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel och självaste Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustaf. Samtalen för dagens seminarium utgår från temat “Värdesbaserat ledarskap i en polariserad värld”. Siri Ankarfors, en 21-årig scout, avslutar seminariet med ett tal där hon lyfter fram kraften i att inkludera unga.


– När jag fick frågan att tala tänkte jag först "Shit, vad har jag att komma med? Jag är bara 21 år gammal…” Men sen insåg jag att jag är en av 80 000 scouter i Sverige, och vi alla har olika saker att berätta om scoutrörelsen. 

När Siri var 20 år åkte hon som av Scouternas ungdomsobservatörer till COP26, en klimatkonferens på allra högsta nivå. Idag bor hon i London och arbetar ideellt på scoutcentret Pax Lodge.

– Jag kommer att prata om hur scouting är en plattform där vuxna ser ungas potential. Och jag vill påminna vuxenvärlden att de inte gör oss unga en tjänst när de inkluderar oss i sammanhang, utan de ger sig själva en chans att bredda sitt perspektiv. Det får aldrig handla om att bara vara snäll.

 En händelse under COP26 blev en ögonöppnare för Siri Ankarfors. Ett par dagar in i förhandlingarna blev ungdomsobservatörerna inbjudna till ett möte med den svenska delegationen. I slutet av mötet fick ungdomarna ställa frågor. 

– Jag räckte upp handen och frågade hur vi ungdomar kunde underlätta för deras arbete och bidra till att uppnå de svenska målen för konferensen.

Stämningen i rummet blev först förvånad, sen insåg politikerna hur de unga delegaterna faktiskt kunde bidra till att uppnå delegationens uppdrag. Siri och de andra ungdomarna kunde genom samtal med delegater från några utvalda länder bädda för det gemensamma målet.  

– Vi var tio drivna ungdomar, med ambition och energi att göra skillnad i klimatdebatten. Vi var inte där för att det var en cool upplevelse för oss, vi var där för att göra skillnad på riktigt. 

Vad är det som har gjort att Siri både vill och vågar leva ut sitt engagemang? Hon berättar att hon som 16-åring fick frågan om hon ville vara huvudarrangör för en resa till Island. En av scoutkårens ledare tyckte att Siri skulle leda och planera. Hon tackade ja till uppdraget. 

– När jag berättar om det i andra sammanhang blir folk chockade. Vi var 16-åringar som vandrade i bergen. Men jag hade förberett mig på det i flera år. Och jag klarade av det för att jag blev sedd för min faktiska potential, säger hon och fortsätter: 
 
– När jag var 10 år var det en utmaning att börja i en grupp med andra barn som inte var mina klasskompisar. Men små utmaningar kan ge stora vinster, och se hur jag växte.  

Idag säger Siri att hon att hon ser sig själv som en världsmedborgare.  

– När jag kom på det, då vågade jag ännu mer! När unga kommer ut i världen med läger, hajker och arrangemang i ryggsäcken, då vågar man ta för sig. “När vuxna säger  ‘klart du ska göra det här’ om du faller finns vi här och stöttar dig.” Det gör en trygg i sig själv, och man vågar kasta sig ut.  

 Hur kommer du att känna när du går upp på scen? 

– Jag kommer att vara jättenervös. Men jag är inte ett ungt alibi. Jag vill göra skillnad och få deltagarna att tänka på hur de kan möta fler unga i sitt liv. Hur kan de spräcka sin bubbla? 

Vad vill du att de i rummet tar med sig från ditt tal? 

– Jag uppmanar lyssnarna att uppmärksamma unga i sin omgivning. Se dem, lyssna på dem. Unga är fulla av egen kompetens. Om du inte har några unga i din omgivning, skaffa dig det! 

Läs mer om Seminariet Ungt Ledarskap >>

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.