Nyhet23 oktober 2020

Jamboree21 blir Jamboree22

Vi ställer inte in - vi ställer om! Scouternas nationella jamboree flyttas fram till 2022.

Under våren och sommaren som gått har all scoutverksamhet, också planeringen av Jamboree21, fått anpassas efter den pågående Covid19-pandemin. Vi har följt utvecklingen noga och hela tiden trott och hoppats att vi skulle kunna samlas på ett nationellt läger nästa sommar. Längtan efter den dag då vi alla samlas i Norra Åsum har hjälpt oss igenom många socialt distanserade kvällar med digitala planeringsmöten.  

Nu när hösten hunnit en bit på vägen kan vi se att utvecklingen i Sverige och resten av världen inte går som vi hade hoppats. Mer och mer tyder på att pandemin kommer att påverka vår möjlighet att genomföra ett så stort scoutläger som Jamboree21 nästa sommar. Åtminstone är det tydligt att vi inte kommer att ha tillräcklig kunskap om den möjligheten förrän väldigt sent inpå lägret. 

Baserat på detta har Scouternas styrelse gjort bedömningen att det klokaste är att flytta fram den nationella jamboreen till sommaren 2022. Jamboree21 blir alltså Jamboree22.  

Vi tycker förstås att det är jättetråkigt att vi måste vänta ytterligare ett år innan vi får stå på lägerområdet och se alla tält slås upp men pandemin är en faktor som vi inte kan påverka. Vi kan bara genomföra ett läger med tusentals människor om vi har förutsättningarna att göra det tryggt och ansvarsfullt, både mot deltagarna och samhället i stort.  

Vi ställer alltså inte in men vi ställer om. Drömmen om en hållbar värld lever vidare. Nu får vi drömma lite längre tid om hur roligt det blir när vi äntligen kan träffas på lägerområdet under 2022. En nationell jamboree kommer behövas ännu mer när vår vardag har påverkats av restriktioner i skolan, på jobbet, i Scouterna och över allt under en väldigt lång tid. Våra fantastiska funktionärer fortsätter under tiden att jobba med program, mat, duschar, internet, caféer, vägar och allt annat som behövs för att göra drömmen till verklighet.  

Liknande nyheter

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...