Nyhet12 oktober 2023

Kebnekaiseprotokollet - Tillsammans mot ett hållbart friluftsliv

Scouterna var en av de friluftsorganisationer som deltog under STF:s klimattoppmöte den 10 - 14 september på Kebnekaises fjällstation. Tillsammans med representanter från andra friluftsaktörer, näringsliv och offentlig sektor, diskuterades framtidens hållbara friluftsliv. Scouterna var också en av de åtta friluftsorganisationer som skrev under Kebnekaiseprotokollet. 

Foto Mikael Drackner

Genom Kebnekaiseprotokollet går Scouterna samman med några av Sveriges största friluftsaktörer för att tillsammans försöka minska klimatutsläppen från friluftslivets resande och öka tillgången på klimatsmarta resealternativ. 

–  I det här gemensamma initiativet skapar vi ett nätverk tillsammans med de andra friluftsorganisationerna. Tillsammans har vi en större möjlighet att påverka och driva frågor som rör klimat och hållbarhet, säger Cecilia Wesslén, hållbarhetsansvarig på Scouterna. 

–   Scouternas medlemmar är engagerade i klimatfrågan, lokalt arbetar scoutkårer med bland annat programmaterial om klimatet och nationellt arbetar Scouterna för att bidra till en rättvis och hållbar klimatomställning. Genom scouting får barn och unga uppleva äventyr i naturen. Det skapar en känsla för naturen som vi självklart vill värna om även i framtiden, säger Cecilia. 

Scouterna har under det senaste året arbetat mer aktivt med hållbarhetsfrågorna på nationell nivå, sedan vi fick projektmedel beviljat från Svenskt Friluftsliv. I projektet ingår dels att kartlägga vad vi faktiskt redan gör och dels att ta fram nya verktyg och metoder för att underlätta för alla medlemmar att bidra till hållbarhet på olika sätt. 

Övriga organisationer som skrev under Kebnekaiseprotokollet var Svenska Turistföreningen, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Orienteringsförbundet, Svenska Fjällklubben och Svenskt Friluftsliv. 

Läs protokollet i sin helhet:

Liknande nyheter

13 feb 2024

I april kommer Europa till Skåne

Den 3-7 april kommer 70 roverscouter från hela Europa till scoutgården Göransborg. De ska på rovermötet Agora, där roverscouter från olika länder får...

25 jan 2024

Roverway 2024 söker funktionärer

Sommarens stora scoutevenemang för roverscouter beräknas dra omkring 6000 scouter till Norge. Nu letar norska arrangören men även WOSM och WAGGGS i...

15 jan 2024

Jamboree26 återvänder till Kristianstad och Norra Åsum

Nu är det bestämt, Jamboree26 återvänder till Kristianstad och lägerfältet Norra Åsum. En plats där många scoutminnen skapades under Jamboree22 – och...