Nyhet12 oktober 2023

Kebnekaiseprotokollet - Tillsammans mot ett hållbart friluftsliv

Scouterna var en av de friluftsorganisationer som deltog under STF:s klimattoppmöte den 10 - 14 september på Kebnekaises fjällstation. Tillsammans med representanter från andra friluftsaktörer, näringsliv och offentlig sektor, diskuterades framtidens hållbara friluftsliv. Scouterna var också en av de åtta friluftsorganisationer som skrev under Kebnekaiseprotokollet. 

Foto Mikael Drackner

Genom Kebnekaiseprotokollet går Scouterna samman med några av Sveriges största friluftsaktörer för att tillsammans försöka minska klimatutsläppen från friluftslivets resande och öka tillgången på klimatsmarta resealternativ. 

–  I det här gemensamma initiativet skapar vi ett nätverk tillsammans med de andra friluftsorganisationerna. Tillsammans har vi en större möjlighet att påverka och driva frågor som rör klimat och hållbarhet, säger Cecilia Wesslén, hållbarhetsansvarig på Scouterna. 

–   Scouternas medlemmar är engagerade i klimatfrågan, lokalt arbetar scoutkårer med bland annat programmaterial om klimatet och nationellt arbetar Scouterna för att bidra till en rättvis och hållbar klimatomställning. Genom scouting får barn och unga uppleva äventyr i naturen. Det skapar en känsla för naturen som vi självklart vill värna om även i framtiden, säger Cecilia. 

Scouterna har under det senaste året arbetat mer aktivt med hållbarhetsfrågorna på nationell nivå, sedan vi fick projektmedel beviljat från Svenskt Friluftsliv. I projektet ingår dels att kartlägga vad vi faktiskt redan gör och dels att ta fram nya verktyg och metoder för att underlätta för alla medlemmar att bidra till hållbarhet på olika sätt. 

Övriga organisationer som skrev under Kebnekaiseprotokollet var Svenska Turistföreningen, Svenska Kanotförbundet, Cykelfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Orienteringsförbundet, Svenska Fjällklubben och Svenskt Friluftsliv. 

Läs protokollet i sin helhet:

Liknande nyheter

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...