Nyhet19 mars 2021

Nu kan vi bli fler världsförbättrare - tack Postkodlotteriet!

Scouterna har fått 10 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd av Postkodslotteriet 2021. Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad för oss och används på många olika sätt: stötta befintliga kårer, nå nya grupper av barn och unga och starta verksamhet där vi inte redan finns. I slutändan handlar det om att möjliggöra att Scouterna genom de lokala kårerna kan göra barn och unga redo för livet och ge dem förutsättningarna för att göra världen bättre.

- Scouterna har varit förmånstagare hos Postkodlotteriet sedan 2009 och har fått totalt dryga 118 miljoner kronor fram till och med 2020, varv nästan 36 miljoner kronor till specialprojekt. Postkodlotteriet är utan jämförelse Scouternas största bidragsgivare, berättar Ann-Kristin Törnqvist, ansvarig för insamling på Scouterna, och fortsätter,

- Det som är så bra med bidraget från Postkodlotteriet, förutom att vi får otroligt mycket pengar, är också att det här basbidraget inte är öronmärkt utan vi kan använda pengarna till det vi själva vill och där de behövs.

Stödet från Postkodslotteriet gör det möjligt för Scouterna att hålla nere medlemsavgiften, vilket innebär att fler barn och unga kan vara med i Scouterna. Utan detta stöd hade vi varit tvungna att höja medlemsavgiften (den nationella delen), men den har inte höjts sedan 2012.

Stödet från Postkodslotteriet används också till bland annat:

  • Att hjälpa kårerna att rekrytera nya barn och vuxna till Scouterna
  • Att stötta och hjälpa kårerna att utveckla sin verksamhet
  • Att utbilda scoutledare i exempelvis Leda scouting, Trygga Möten och Anpassat ledarskap
  • Att utveckla Scouternas program och Aktivitetsbanken – där det under 2020-2021 bland annat har tagits fram aktiviteter för digital scouting
  • Att utveckla Scouternas webb-plattformar, både hemsidan och de kårnära plattformarna, samt Scoutnet
  • Att synliggöra Scouterna mer i samhället

Scouterna kommer att få samma belopp som vi får i år, 10 miljoner kronor, i ytterligare fyra år. Detta gör att vi kan planera mer långsiktigt hur pengarna ska användas.

Mer om Postkodslotteriet

Scouterna är en av 58 ideella organisationer som 2021 får del av Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet. I år blev det totalt 1040 423 miljoner kronor. Postkodlotteriet är ett allmännyttigt lotteri. Det betyder att hela överskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. Scouterna är en av de ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år. Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt. Corona-pandemin visar tydligt hur viktigt det är att ha möjlighet att ställa om snabbt, både i verksamhet och i organisation.

#Postkodeffekten

Nästan en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet och betalar för en lott varje månad. Detta genererar ett överskott som går till ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det kallas #postkodeffekten. Tillsammans gör vi skillnad!

För mer information om vårt samarbete med Postkodlotteriet kan du kontakta

Ann-Kristin Törnqvist
tel: 08 555 06 560
mail: ann-kristin.tornqvist@scouterna.se

Liknande nyheter

16 mar 2023

Rekordökning: Över 80 000 medlemmar i Scouterna

Fler och fler vill hänga med på äventyr med Scouterna! För nionde året i rad växer våra medlemssiffror. Nu har vi över 80 500 medlemmar i över 1000...

15 mar 2023

Nu kan fler barn få rök i ögonen och nya bästisar – Tack Postkodlotteriet!

Scouterna får 10 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd av Postkodslotteriet 2023.

22 feb 2023

Idag firar scouter över hela världen internationell vänskap

Scouter är nyfikna på världen, vi spanar ut över horisonten, söker efter äventyr. Vad finns där borta? Vi upptäcker nya platser och hittar nya vänner...