Nyhet24 mars 2022

Örby bemötte oro och tankar med beredskapsmöte

Kriser, krig och allvarliga händelser skapar oro och mycket tankar hos barn och unga. Hur bemöter man dessa som scoutledare, utan att skapa mer oro och rädsla? I Örby scoutkår i Stockholm hade upptäckarna ett beredskapsmöte med skyddsrumsjakt.

- Jag har aldrig haft ett möte när scouterna hade så mycket funderingar och tankar - det var uppenbart behövt, berättar Elin Waldenström som är ledare i Örby scoutkår.

Kriget i Ukraina bröt ut när scouterna var på sportlov. Nästa möte var redan planerat - men ledarna på upptäckaravdelningen bestämde sig för att ändra planen.

-  Vi hade en känsla av att det här var något som många gått och burit på och vi ville prata om det utan att skrämma, säger Elin Waldenström.

Mötet utgick från MSB:s utbildningsmaterial ”Rädd eller beredd?” och fokus skulle inte vara krig utan snarare vad vi och samhället kan göra i en kris. 

Scouterna fick bland annat höra en saga om en krisscenario, fundera över vad de skulle vilja ha hemma i en kris och prata av sig om vad en kris är. Sen gick gruppen på skyddsrumsjakt i närområdet och letade efter skyddsrumsskyltar med hjälp av ficklampor. 

- Då kunde vi bemöta mycket av deras funderingar. Skyddsrumsjakten blev något väldigt kul, som en skattjakt, berättar Elin.

Foto: "Skyddsrum" av Niklas Morberg via Flickr (CC BY-SA 2.0)


Vissa av scouterna var oroliga och vissa var inte så brydda. Många var pålästa kring kriget i Ukraina och hade många tankar och frågor. 

- Det var ett av de mest meningsfulla mötena, för det är så aktuellt. Det är bra att prata om det i grupp, och inte bara teori. 

För scoutledarna var det uppenbart att kriser var något scouterna behövde prata om. 

- Ibland får vi nästan dra ur dem prat, men nu så pratade de, och pratade och pratade. Det kändes som att de hade mycket tankar, säger Elin. 

Vill du också ordna ett beredskapsmöte?

Liknande nyheter

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...