Nyhet14 juli 2023

Potentiell Wordpress-läcka

Under eftermiddagen den 12 juli 2023 har Polisen skickat ut ett mail om misstanke om läckta användaruppgifter till Wordpress-sajter.  En del av dessa mail har gått till scoutkårer med en kårsajt hos Scouterna. 

Texten uppdateras löpande.

Vi på Scouterna har också sett dessa mail. Mailet finns också publicerat på https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2023/juli/e-post-fran-polisen-med-anledning-av-offentliga-anvandaruppgifter/

Vi har varit i kontakt med Polisen och tillsammans kan vi för närvarande inte se att någon skada inträffat och inte heller att det finns någon förhöjd risk för intrång eller skada. 

Som en extra försiktighetsåtgärd har samtliga fristående användarkonton till kårwebbarna fått ett nytt lösenord.  Inloggning via Scout-ID påverkas inte av detta. 
Detta gäller de användare som loggar in direkt med användarnamn och lösenord på kårensnamn.scout.se/wp-admin
Mail om bytet kommer från Scouternas underleverantör Triggerfish. 
Det du behöver göra som användare är att klicka på länken för Glömt lösenord och följa instruktionerna. 
Om du har ytterligare frågor kring detta kan du maila till support@scouterna.se

Tillsammans med våra samarbetspartners inom IT kommer vi att titta på vilka åtgärder som bör vidtas, både på kort och lång sikt. En åtgärd som redan är vidtagen är att ett antal användarkonton har tagits bort. Exempel på åtgärder som vi tittar på är möjlighet till tvåfaktorsautentisering vid inloggning.

Om din kår har fått ett mail av Polisen får du gärna skicka det vidare till support@scouterna.se. Likaså om ni upplever något problem med er kårsajt eller har andra frågor. 

Liknande nyheter

16 jun 2023

“Ungas perspektiv måste inkluderas i omställningen” – Ida Texell deltar på regeringens klimatmöte 

Idag hålls regeringens nationella klimatmöte i riksdagen med syftet att lägga grunden för en ny och samlad klimatpolitik. På plats finns ungefär 230...

22 maj 2023

“Jag är inte ett ungt alibi” –  Scouten Siri talar till unga ledare och makthavare 

Idag samlas unga ledare och makthavare för att delta i ett seminarium där Stiftelsen Ungt Ledarskap och Scouterna står som värdar. På...

18 apr 2023

Preppa inför sommarens läger

Hur gör vi som ledare sommarens läger till en enkel match? Här får du värdefulla tips om sådant som är lätt att glömma.