Nyhet19 mars 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.

Albin Haglund, Firday Photos 2023

Scouternas medlemskurva pekar rakt uppåt och det här året kan vi skryta med att vi faktiskt har blivit fler och fler scouter under 10 år i rad. Nu går vi ut i gran-, tall- eller björkskogen, tar i från tårna och ger ifrån oss ett riktigt rejält vårskrik!  
 
– Om vi tittar på vad som har hänt i samhället under de tio senaste åren så kan vi förstå att vi erbjuder något som efterfrågas av barn och föräldrar. Många barn vill klättra i träd, uppleva äventyr och natur istället för att sitta stilla framför en skärm, säger Anna-Karin Hennig, en av Scouternas generalsekreterare. 
 
Scouterna startat upp över trettio nya verksamheter. Både på platser där barn står i kö för att börja i Scouterna och på platser där det ännu inte funnits någon verksamhet. Under 2023 startades nya verksamheter i bland annat Kramfors, Lysekil och Svalöv. Alexander Sjöberg, 19 år, student på Rymdgymnasiet är initiativtagare och ordförande för den nystartade scoutkåren Kiruna Scoutkår, numera Sveriges nordligaste scoutkår. 
 
– Det känns jättekul att vara igång, jag har drömt om det här länge! I Scouterna kommer du ut och du har roligt. De yngsta barnen kommer hem och berättar att de har grillat korv över öppen eld, men de har också skrattat, och utan att de vet det, övat på att samarbeta med varandra, säger Alexander Sjöberg ordförande för Kiruna Scoutkår. 
 
Under 2023 har över 3000 nya vuxna klivit in i Scouterna. Otroligt! Vi tror att det både beror på att många scoutkårer har startat igång familjescouting, men också för att hela rörelsen har lagt mycket energi och fokus på att rekrytera fler ledare.  

Tre röster om medlemsökningen


Så, vad är grejen med scouting?

Theomina från Hellans Scoutkår i Sundsvall: 
– Man får liksom känna att man klarar av saker, man blir självständig på ett sätt som är häftigt. Det är också pirret i magen när man ska uppleva något nytt. Sen älskar jag den friska luften på lägermornarna.

Varför tror du att Scouterna ökar?

Smilla från Dalby scoutkår: 
– För att det är en plats att tänka bort vardagen och stressen. Jag tror många behöver och söker det idag. Att få andas frisk luft och få kvalitetstid med kompisar utan mobilen. Jag minns till exempel när jag var 13 år, då skulle jag och min kår bestiga Kebnekaise. Vi lyckades pricka in dagen med det sämsta vädret. Men det gjorde liksom inget, vi fick uppleva det och göra det tillsammans.

Varför tror du att scout-trenden håller i sig? 

Martina från Sollentuna Södra scoutkår: 
– Scouting ger chansen att vara utomhus och göra massor av intressanta grejer. Människan är inte skapad för att sitta inne hela dagen. Och barn och ungdomar brukar ha mycket energi. Det är skillnad på att vara ute vid en sjö, upptäcka naturen än att bara sitta hemma. 

Fakta om medlemsökningen:

Antal medlemmar 2023: 81 933 
Ökning sedan 2022: 1369 st (ökning på 1,7%) 
Antal scoutkårer: 1008 
Medlemmar under 26 år: 59 047 
Medlemmar över 26 år: 22 886 
 

Har din scoutkår växt? Ta chansen och berätta om scouting i media!  

Vår medlemsökning är en utmärkt chans att berätta för fler om vad ni gör i scoutkåren. 
Hör av er till Ellakarin Mäki på ellakarin.maki@scouterna.se så får ni hjälp med att kontakta lokalmedia! 

Liknande nyheter

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...