Nyhet23 juni 2021

Såhär använder du stormkök

Stormkök, eller Trangiakök som de också kan kallas, är både enkla och roliga att använda när man är ute i naturen och ska laga mat. Det är helt enkelt perfekt för friluftsliv! Här berättar vi hur man använder dem.

Foto: Jonas Westbom

Nu är det sommar - och många vill ut i naturen och laga mat. Du har köpt maten, letat upp de bästa recepten, men hur använder man egentligen ett stormkök? Vad är skillnaden mellan ett spritkök och ett gaskök? Vi berättar!

Den här guiden handlar om den kanske allra vanligaste typen av stormkök - de från märket Trangia. De kallas ibland för Trangiakök.

Stormkökets delar

Vi börjar enkelt.

Det finns två vanliga stormkök: De med spritbrännare och de med gasbrännare. Brännare är alltså grejen där värmen kommer ifrån.

I övrigt består ett vanligt stormkök av följande delar:

  • Undre vindskydd (Det man ställer på marken och sätter brännaren i)
  • Övre vindskydd (”väggen” som sitter runt brännaren)
  • Kastrull
  • Stekpanna som också kan användas som lock
  • Handtag

Det finns även toppmonterade gaskök, där brännaren sätts direkt på gasen. De är bra om man vill ha ett extra lätt stormkök, eftersom det innehåller färre delar.

Spritkök

Allra först: Bränsle. Ett spritkök tänder du med T-röd. Det kallar också T-sprit eller rödsprit. Det kan du köpa i vanliga mataffärer bland städgrejerna. Vätskan är rosa och det finns i en stor röd flaska, så det är svårt att missa.

Du sätter igång ett spritkök genom att fylla brännaren med T-röd och tända. Det är oftast lättast att tända med tändsticka. Fyll på spriten medan det övre vindskyddet är av och sätt på det innan du tänder.  Du ser inte alltid om det brinner, men håller du handen en bit ovanför lågan känner du om det brinner eller inte.

Fördelar med spritkök

  • Det är mer miljövänligt
  • Det väger mindre.
  • Det är ofta lättare att hantera.

Nackdelar med spritkök då?

  • Det kan vara lite svårt att dosera rätt mängd sprit.
  • Det innebär att du kan ha sprit kvar i brännaren när du är färdig med matlagningen, eller behöva fylla på under tiden. Har du sprit kvar är det allra enklaste att ta av kastrullen och bara låta brännaren fortsätta brinna tills det är slut. Detta kräver såklart att du kan vara kvar på platsen.
    Behöver du fylla på är det JÄTTEVIKTIGT att låta brännaren svalna först. Är den varm är det stor risk för brännskador. En bra riktlinje är att du ska kunna hålla brännaren i handen innan du fyller på med mer sprit.
  • Det är lite svårt att ställa in exakt hur varm man vill att lågan ska vara. Vill du ha en mindre låga kan du sätta på metallringen som kommer med brännaren.
  • Effekten är sämre än gaskök. Det tar alltså längre tid att laga maten.

Du måste vara försiktig så att du inte spiller T-röd i maten. Det krävs inte mycket spilld T-röd för att maten ska smaka riktigt äckligt. Tvätta därför händerna direkt efter att du har hanterat spriten.

Använder du T-röd med till stormkök så kommer det att bli sotigt på undersidan av kastrullen. Använd stålull när du diskar så går det enkelt bort.

Gaskök

Gaskök drivs på en blandning av butan och propan. Gasen kan du köpa i friluftsbutiker eller i affärer som till exempel Biltema eller Clas Ohlson. Olika gas funkar i olika temperaturer. Vanlig gas fungerar ner till ungefär -5, men för temperaturer mellan -5 och -20 måste du använda vintergas.

När du tänder ett gaskök sätter du fast brännaren på köket. Kontrollera att vredet på slangen är avstängd, det vill säga är vridet mot ett minustecken. Skruva sedan fast slangen i din gasbehållare och se till att den är påskruvad ordentligt. Sätt på vindskyddet, sätt på lite gas och tänd förstiktigt med en tändsticka. Du ser inte alltid om det brinner, men håller du handen en bit ovanför lågan känner du om det brinner eller inte.

Det finns även så kallade toppmonterade gaskök. Det är en brännare som sätts ovanpå gasen – och är bra om man vill ha ett lätt kök som är smidigt att ta med sig.

Fördelar med gaskök:

  • Högre effekt - det tar alltså kortare tid att laga maten.
  • Det är lättare att ställa in exakt hur mycket värme du vill ha.
  • Det blir inte sotigt under kastrullen när du lagat mat med gas.
  • Du riskerar inte att ta för mycket eller för lite gas, det är bara att stänga av när du är klar.

Nackdelar:

  • Stormköket är tyngre.
  • Mindre miljövänligt än spritkök
  • Lite mer komplicerat att sätta upp

Stormkök är ett supersmidigt sätt att laga mat i naturen. Det är såklart viktigt att använda det på ett säkert sätt, men gör du det får du många härliga stunder av ett stormkök. Ett kök i bra kvalitet håller i många år, och hittar du ett begagnat så kan det vara ett riktigt bra köp! Lycka till med matlagningen. Har du frågor? Skicka ett meddelande till oss på Facebook så försöker vi hjälpa till.

Vill du vara ute i naturen oftare? Kanske vill du göra det möjligt för fler att få en meningsfull fritid?

Liknande nyheter

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...