Nyhet15 juni 2022

Scoutaktiviteter för flyktingar

Vi är stolta över alla scoutkårer som varje år gör roliga och viktiga scoutaktiviteter för nyanlända. Nu finns möjlighet att få ekonomisk ersättning för dessa aktiviteter genom två olika stödfonder.

Ukrainsk scouthalsduk

Text: Louise Mörling Otero Foto: Anton Karlsson

Våra scoutkårer har under våren gjort ett fantastiskt arbete i att stötta och hjälpa flyktingar. Ni har öppnat era dörrar och hjärtan för att hjälpa på hundratals olika sätt. Scouterna vill stötta kårernas goda initiativ genom två olika stödfonder:

  1. Genom världsorganisationen WAGGGS
    Tillsammans har världsscoutorganisationen WAGGGS medlemmar samlat in motsvarande ungefär 2,1 miljoner kronor för att stötta de som är drabbade av kriget i Ukraina. Pengarna ska användas till olika typer av hjälpinsatser för ukrainska flyktingar som utförs av scoutkårer. Pengarna kan till exempel användas till att bjuda in ukrainska flyktingar till ett kårläger, översättning av information, omkostnader för lokaler om en kår hjälper flyktingar med boende, utrustning eller liknande. Kårerna kan ansöka om pengar från fonden via ett formulär som du hittar på denna länk: Länk till ansökningsformulär för WAGGGS Ukraine crisis fund (obs: skrivet på engelska). Där finns även kontaktuppgifter till WAGGGS om det behövs hjälp att fylla i formuläret.
  2. Genom projektmedel
    Scouterna vill kunna hjälpa så många som möjligt. Genom projektet Open up har vi möjlighet att erbjuda liknande ekonomiskt stöd till de kårer som gör inkluderande aktiviteter för alla flyktingar och/eller nyanlända, oavsett varifrån de kommer. Du ansöker genom att skicka ett mail till openup@scouterna.se, senast 30 september 2022. Beskriv i mailet vad ni har gjort/ska göra för aktivitet, kostnaden för den, hur många som ska vara med och andra uppgifter som beskriver aktiviteten. Det går bra att ansöka om ersättning för kostnader ni kommer att ha, eller som ni redan haft. Ni kommer behöva styrka era utgifter genom exempelvis kvitton eller liknande innan stöd kan betalas ut.

Båda fonderna kommer stänga när pengarna är slut. Kåren är därför inte garanterad ersättning förrän de fått bekräftelse från WAGGGS eller Open up´s projektledare. Tänk på att fonderna också har lite olika kriterier för att kunna få ersättning.

Liknande nyheter

23 maj 2022

500 kvinnor samlas globalt för unik utbildning

Juliette Low Seminar (JLS) är en ledarskapsutbildning som funnits inom WAGGGS sedan 1932. Utbildningen syftar till att bryta barriärer för ledarskap...

26 apr 2022

Scouten Erica var med på möte med miljöministern: ”Ungas inflytande är viktigt”

"För mig som scout är det en självklarhet att engagera mig i hållbarhetsfrågor. " Förra onsdagen fick Erica Aronsson, en av Scouternas unga...

21 apr 2022

Azimuth – din länk till scouting i Europa

Utlandsäventyret börjar med Azimuth, en plattform för internationella scoutkontakter.