Nyhet26 april 2022

Scouten Erica var med på möte med miljöministern: "Ungas inflytande är viktigt"

"För mig som scout är det en självklarhet att engagera mig i hållbarhetsfrågor. " Förra onsdagen fick Erica Aronsson, en av Scouternas unga talespersoner, möjligheten att delta i ett ungdomsråd arrangerat av Miljödepartementet och Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD).

Ungdomsrådet var det sista i en serie av flera som arrangerades inför Stockholm +50 – FN-konferensen med hållbarhetstema som kommer att äga rum nu i sommar. Fokus var på ledarskapsdialogerna.

Förutom Erica Aronsson deltog även klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och representanter från bland annat Fridays For Future, Naturvetarna, Svenska kyrkans unga, Klimatstudenterna, Röda korsets ungdomsförbund, WWF Sweden Youth och LRF Ungdomen som alla bidrog med viktiga infallsvinklar på komplexa frågor. Diskussionerna kretsade kring de tre ledarskapsdialogerna, vilka behandlar olika perspektiv på omställningen till ett mer hållbart samhälle. 

Så här säger Erica Aronsson själv om ungdomsrådet: 

– För mig som scout är det en självklarhet att engagera mig i hållbarhetsfrågor. Förhoppningen är givetvis att våra perspektiv och synpunkter från ungdomsrådet ska få stort inflytande i dialogerna som kommer föras på Stockholm+50.

– Det är ju främst vi unga som kommer att möta effekterna av klimatförändringarna men när vi är gamla nog att själva bli politiker kommer det att vara försent. Våra nuvarande beslutsfattare måste därför våga ta djärva och modiga beslut och agera redan nu. Vi är många som vill se och pushar på för en förändring – inte minst många unga, säger Erica.

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...