Nyhet3 juni 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev nyfikna och engagerade riksdagsledamöter in i Skandiasalen på Sveriges riksdag för att lyssna till det viktiga arbete scoutrörelsen gör för barn och unga.

På bilden från vänster: Anne-Li Sjölund (C), Julia Ahlbin, Anton Ankarkrans, Emma Montelius och nätverkets sammankallande Emma Ahlström Köster (M). Foto: Ellakarin Mäki

På plats var tre unga talespersoner, Julia Ahlbin, Anton Ankarkrans och Emma Montelius, alla tre delade med sig av personliga minnen och livserfarenheter de fått genom sitt engagemang inom Scouterna.  
 
– Det var en väldigt varm stämning på plats. Jag berättade om hur vistelser i naturen kan stärka ungas psykiska hälsa. Jag berättade om min första största upplevelse i naturen. När jag som 12-åring tillsammans med min scoutkår paddlade längs Klarälven med flottar vi byggde själva. Det var mitt första häftiga möte med naturen, säger unga talespersonen Anton. 
 
– Jag fick möjligheten att berätta om hur det är att vara ledare, att leda sig själv och hur det är att leda andra. Hur det kan boosta självförtroendet. Det är ju så mycket roligare när man tror på sig själv! berättar Julia. 
 
Hur känns det att träffa politiker i Riksdagen? 
– Det är väldigt viktigt, deras beslut påverkar oss på alla möjliga olika sätt. Det är bra att vi får möjligheten att träffa dem och berätta om vad Scouterna faktiskt gör, säger Anton. 
 
– Det känns bra att vi får berätta om oss på riktigt, och träffa dem ansikte mot ansikte, säger Julia. 

På plats var också Scouternas ena generalsekreterare Johan Pettersson:

– Genom att öka allmänhetens och beslutsfattares kännedom om scouting kan vi förbättra samhällets stöd till vår verksamhet, säger Johan.
 
Riksdagens Scoutnätverk är ett öppet nätverk där Scouterna möter riksdagsledamöter för att föra dialog om scoutrörelsens utmaningar och möjligheter.

Liknande nyheter

06 maj 2024

Hitta nyckeln till naturen

Scouterna Anton och Emma reflekterar över sin relation till naturen. Vad är det som gör att de mår så bra ute i det vilda? Hur kan en strömmande fors...

24 apr 2024

Scouterna är nominerade till Stora Kommunikationspriset

Naturens krafter slog till med oväntad styrka under förra årets World Scout Jamboree i Sydkorea. Trots många oväntade händelser och vändningar...

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...