Nyhet13 april 2023

Scouterna växlar upp i Skärholmen - nya samarbeten ger fler barn och ungdomar tillgång till scouting i nya former

Det har poppats popcorn över öppna eldar, lagats varm choklad i stormkök och skrattats i hängmattor och i tält. Under våren har elever i årskurs 3 på Västerholms Friskola fått chansen att uppleva scouting som fritidsaktivitet efter skoltid. Nu växlar pilotprojektet i Skärholmen upp.

Fler skolor i Skärholmen kommer att få möjligheten att erbjuda elever scouting i anslutning till skolan. Dessutom inleds ett samarbete med Skärholmens stadsdelsförvaltning. Genom stadsdelen kommer Scouterna att erbjuda ungdomar feriejobb som scoutledare på dagscoutläger som arrangeras under skolloven. 
 
Gabriella Airisniemi jobbar med projektet och hon är glad över att ge fler barn och ungdomar möjligheten att uppleva scouting.  

– Tillsammans med oss får de leka och utvecklas genom att testa på nya grejer, både inne och utomhus. Vi ger ett sammanhang utanför skolan, där de kan trivas, utvecklas och må bra, säger Gabriella och fortsätter: 

– Det finns otroligt fina grönområden i Skärholmen. Jag ser fram emot att utforska naturen tillsammans med de barn som är nyfikna på scouting och friluftsliv. Det är verkligen inte självklart att alla barn har en relation till naturen, men nu få fler testa på att till exempel laga mat ute på stormkök. 

Under sommarloven kommer Scouterna att hålla i dagscoutläger. Gabriella kommer tillsammans med ungdomar från stadsdelen att leda lägerverksamheten. Ungdomarna söker feriejobbet som scoutledare via stadsdelen och de får lön av kommunen. Scouterna ger dem en veckas utbildning i värdebaserat ledarskap.  

– Ungdomarna blir förebilder för de yngre barnen och de får kunskap om friluftsliv, naturen, allemansrätten och hur de leder sig själva och andra, berättar Gabriella. 

Forskning och studier visar att scouting har en lång rad positiva effekter för såväl individ som samhälle - det gäller till exempel psykisk och fysisk hälsa, jämställdhet och integration. Men många barn får aldrig chansen att testa på scouting. Gabriella berättar: 

– Med satsningen i Skärholmen vill vi nå barn och unga som vanligtvis inte hittar till vår verksamhet. Genom scouting får de öva på att samarbeta och att ta ansvar för både sig själva och andra. Scouting är både roligt och viktigt för de här barnen.  

Stiftelsen Hennes Barnfond är en av de finansiärer som gör satsningen i Skärholmen möjlig.  

– Vi tror verkligen att Scouterna kan göra nytta i Skärholmen, och förhoppningsvis ge barn och ungdomar där möjlighet att prata om värdegrundsfrågor - vad som är rätt och fel. 

Satsningen i Skärholmen kommer att pågå i minst tre och finansieras med hjälp av stöd från Stiftelsen Hennes Barnfond, Odd Fellows Stiftelse Minnes och Hyllningsfond Stockholm, Stefan Mahlstein samt två privata givare som önskar vara anonyma. Från och med den 1 april kommer fler skolor i Skärholmen att ingå i samarbetet med Scouterna.  

 
 
Vill du veta mer?  
Kontakta gärna Gabriella Airisniemi, scoutkonsulent 
Mail: gabriella.airisniemi@scouterna.se 
Mobil: 072 – 079 08 73  

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.