Nyhet12 december 2023

Sverige behöver fler scouter!

Scouterna satsar på att starta mer scouting på platser där det finns ett stort underlag, många är intresserade eller där det är långt till närmsta scoutkår. Visste du att över 90% av Scouternas medlemmar anser att Scouterna ger äventyr, bidrar till personlig utveckling, utvecklar ungas ansvar och behandlar alla lika? Och att 98% känner sig trygga i Scouterna? Det är vi stolta över och något vi vill att så många som möjligt ska få ta del av! 100 000 scouter har Scouternas medlemmar beslutat att vi ska vara 2025, just för att fler ska få möjlighet att upptäcka alla äventyr scouting erbjuder.

Scouterna satsar på att starta mer scouting på platser där det finns ett stort underlag, många är intresserade eller där det är långt till närmsta scoutkår. Visste du att över 90% av Scouternas medlemmar anser att Scouterna ger äventyr, bidrar till personlig utveckling, utvecklar ungas ansvar och behandlar alla lika? Och att 98% känner sig trygga i Scouterna? Det är vi stolta över och något vi vill att så många som möjligt ska få ta del av! 100 000 scouter har Scouternas medlemmar beslutat att vi ska vara 2025, just för att fler ska få möjlighet att upptäcka alla äventyr scouting erbjuder.  

Nu har Scouterna fokuserat på att starta nya scoutverksamheter för att erbjuda fler barn och unga att springa sin egen väg och knyta nya vänskapsband. Scouternas utvecklingskonsulenter med fokus på nystart gör ett gediget analysarbete för att hitta platser där det skulle kunna finnas en möjlighet att starta en ny verksamhet. Därefter gör Scouterna annonskampanjer i olika kanaler för att rekrytera cirka tre till fem vuxna som vill bli scoutledare och har sedan en strukturerad process för uppstart så att scoutledarna blir varma i sina scoutkläder.  

Med samarbete med scoutdistrikten har vi startat HUB:ar som fungerar som värdförening för nya scoutverksamheter, i skrivande stund finns 16 HUB:ar. En HUB har sin geografiska hemvist i ett scoutdistrikt och fungerar som gemensam scoutkår för flera nystartade verksamheter i distriktet. De blir som avdelningar i HUBen, men kallar sig scoutkår. På det här sättet sänker vi trösklarna för nya engagerade vuxna som kan fokusera på att planera och leda scouting eftersom de från början inte behöver starta en egen förening.  

Att starta nya scoutverksamheter gör scoutrörelsen tillsammans! Vi för dialog med närliggande kårer i samband med att det startas nya scoutverksamheter nära för att etablera och lyssna in värdefulla erfarenheter och tankar.  

Hittills har 60 nya scoutverksamheter kommit igång som har drygt 900 medlemmar och det växer så det knakar! Tack vare HUB-modellen blir scoutäventyret närmre och mer tillgängligt för fler barn och unga i Sverige.  

Vill du veta mer?

Kontakta då gärna någon av oss:

Adam Lundberg

Utvecklingskonsulent

Adam Lundberg

adam.lundberg@scouterna.se

0720-77 37 37

Felicia Ödmark

Utvecklingskonsulent

Felicia Ödmark

felicia.odmark@scouterna.se

0720763305

Fredrik Kadesjö

Utvecklingskonsulent

Fredrik Kadesjö

fredrik.kadesjo@scouterna.se

0766232509

Måns Rangmar

Regional utvecklingschef

Måns Rangmar

mans.rangmar@scouterna.se

0766232506

Liknande nyheter

08 jul 2024

Julia och ensamhajken – “Att våga, det är det som är svårt”

Julia är en av en handfull ungdomar från Älta scoutkårs utmanare som i början av juni antog utmaningen att göra en ensamhajk. "Konceptet handlar om...

05 jul 2024

Idag avslutas Day Camp Adventure – “Bästa sommarjobbet jag haft”

Efter tre intensiva veckor avslutas Day Camp Adventure – sommarlägret där ungdomar växt i sitt ledarskap och barn har testat på scouting och...

03 jun 2024

Scouterna träffar makthavare i Riksdagen

Scouterna fortsätter att bedriva påverkansarbete på nationell nivå, senast under en träff med Riksdagens Scoutnätverk. Torsdagen den 30 maj klev...