Nyhet3 april 2020

Tack för din insats!

Just nu känner många en oro med anledning av coronaviruset och det som händer i samhället. Det är fullt förståeligt. Anhöriga drabbas, vårdpersonalen kämpar och företagen har det tufft. Vi scouter påverkas också – vi är och kommer alltid att vara tätt förbundna med samhället. Men nu behövs vi mer än någonsin.

Foto: Magnus Fröderberg

Vi behövs för att barn och unga ska få en meningsfull och trygg fritid. Vi behövs för att barn och unga behöver sina kompisar. Och vi behövs för att vi gör världen bättre genom vårt samhällsengagemang. Det kan te sig självklart för oss scouter men vi slutar aldrig att förvånas och imponeras av de fina insatser som görs.

Här kommer ett urval:

  • Trollbäckens utmanarlag har gjort visir till hemsjukvården, äldreboende och vårdcentral.
  • Märsta scoutkårs upptäckare tillverkade skyddsvisir åt ett äldreboende
  • Tynnereds scoutkår samarbetar med den lokala ICA-handlaren och hjälper folk i riskgrupper att handla hem mat
  • Månstorps scoutkår har öppnat upp sina lokaler för de föreningar som vanligtvis håller till på bygdens ålderdomshem (som även har föreningslokaler) så att de har någonstans att träffas
  • Dalarö scoutkår har hjälpt personer i riskgrupper med att handla mat och ta saker till återvinningen

Det här är bara några av flertalet exempel. Många scouter har också dragit igång egna initiativ. Ett exempel är Anton Karlsson, en av Scouternas unga talespersoner, som står bakom Facebookgruppen Coronahjälpen – där hjälp förmedlas till personer i riskgrupper.

Vi vill också rikta ett stort tack till er som kämpar och fortsätter med er verksamhet, trots sjuka ledare och ändrade förutsättningar. Exempelvis ordnar Nockeby scoutkårs upptäckare en utflykt på skärtorsdagen då många fått ställa in sina påskresor. Att ta med egen matsäck och vara utomhus är ett fint sätt att göra något extra under rådande omständigheter.

Ibland måste vi ställa in likt vi gjorde med Scouternas folkhögskolas Utbildardagarna. Men ännu hellre ställer vi om – exempelvis hade vi en lyckad digital scoutledningsträff förra helgen. Och till helgen kommer tusentals scouter genom Viral 2020 kunna ta del av ledartips online och miljoner scouter över hela världen kommer träffas över nätet i specialversionen av JOTI (Jamboree on the internet). Scouting slutar inte!

Vi tar också vårat ansvar på nationell nivå och likt många scoutkårer följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar oss efter dem. Scouternas medarbetare tar sitt ansvar för att minska smittspridningen och nästan alla jobbar hemifrån sedan mitten av mars. Vi har tillsatt en krisledningsgrupp och vi tar del av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppdaterar information kontinuerligt på Scoutservice.

Vi har också märkt att det finns en oro för de ekonomiska följderna av coronaviruset. Möten, läger och loppmarknader riskerar att ställas in eller har ställts in. Kårer och distrikt förlorar viktiga intäkter när Valborgsfirandet uteblir. Men vi ger inte upp. Vi kommer strax att sjösätta en insamlingskampanj som ska komma kårerna till del genom en särskild stödfond.

Och även om det känns osäkert nu kommer det att anordnas nya läger och det finns positiva saker att se fram emot och ta med sig. Vi blir fler scouter och ledare.
2019 växte vi för sjätte året i rad och vi ökade med 2,58 procent – vilket motsvarar 1815 medlemmar.
Och nästa sommar kan vi drömma oss bort till Norra Åsum och Skåne där tiotusentals scouter kommer att delta på Jamboree21.

Ta hand om er och fortsätt med ert fantastiska arbete! Så fortsätter vi framåt tillsammans.

Britta Burreau, ordförande
Gustaf Haag, ordförande
Anna-Karin Hennig, t.f generalsekreterare

Liknande nyheter

26 mar 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.