Nyhet26 mars 2024

Unga med mod att förändra

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson 24 år från Huskvarna uppmärksammas för sitt ledarskap – hon är en av tio unga ledare som kan komma att få ta emot stipendiet Kompassrosen 2024!

Scoutledaren Ebba Sandblad Tufvesson. Foto: Privat och Canva

När vi pratar med Ebba är hon på väg till ett scoutmöte. Hon är avdelningsledare för spårarna i Tenhults scoutkår, just den här kvällen ska barnen för första gången testa att laga mat på stormkök, ett steg på vägen mot att ta märket stormkök.
 
Vad betyder topp tio nomineringen för dig? 
– Det var faktiskt en riktig chock! Jag fick veta det under ett scoutmöte, de ringde och berättade det. Det är jättekul och väldigt motiverande. Det är lätt att tänka att det jag gör inte spelar så stor roll i det stora hela. Men varenda en av oss som gör det lilla, vi som engagerar oss, vi alla bidrar ju såklart till det stora hela. 

Har du någon ledare som inspirerat dig? 
– Jag har många! Men två som jag tänker specifikt på nu. Den första var min utmanarledare. Han var fantastisk. Vi var en utmanargrupp som "dött fika-döden." När scouter bara sitter och planerar, och fikar men aldrig kommer till skott. Han fick oss att bli en grupp, han såg vad vi var bra på och vi fick ta den platsen som vi behövde ta för att utvecklas.

Och den andra? 
– Jag gick med i distriktsstyrelsen för första gången jag var 19 år. Jag hade precis startat vår utmanar- och roverkommitté och allt var helt nytt. Jag var den som skulle representera oss i distriktsstyrelsen, det var superläskigt! Där var majoriteten män, och jag tror alla var över 50. Men den här förebilden, han var vice ordförande och han gav mig uppgifter som jag kände att jag skulle klara av. Jag fick massor med olika uppdrag. Jag fick skriva verksamhetsberättelsen, eller planera ett arrangemang när de behövde någon från styrelsen som drog i trådarna. Jag fick inte bara få uppgifter för att det såg bra ut. 
 
Vad är det du tar med dig av deras ledarskap? 
– Jag tror inte jag hade vågat ta det ansvaret om inte någon gett det till mig från början. Det märker jag tydligt nu. Det har gett mig mycket i mitt egna ledarskap. Om man ger barn och unga ansvar, wow vad de kan leverera.  

Du berättar att du känner dig väldigt motiverad av nomineringen, berätta! 
– Om folk runt mig uppskattar vad jag gör, då är det en motivation till att fortsätta. 
Jag tänker också på hur många unga engagerade ledare det finns runtomkring mig, och runt om kring i Scouterna i Sverige. Det gör mig väldigt peppad! 

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium som tilldelas unga ledare under 25 år som drivs av värderingarna mod, omtanke och handlingskraft. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Den 17 maj delas årets stipendium ut vid en ceremoni på Kungliga slottet.

Ladda ner

Liknande nyheter

22 apr 2024

Äntligen re-adventure i Scoutshop

Vi satsar på re-adventure! Nu erbjuder Scoutshop.se en secondhand-lösning som gör så att fler kan använda samma scoutplagg. Re-use dina scoutkläder,...

25 mar 2024

Peppig tidning välkomnar nya scoutledare 

Nu blir det ännu roligare och enklare att börja som scoutledare! Snart får nämligen alla nya ledare en peppig tidning i brevlådan - proppfylld av bra...

19 mar 2024

Redo för ett tidigt vårskrik? AAAAAH, vi ökar för 10:e året i rad!  

Det är sant! Nu är vi 81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent.