Pressmeddelande1 augusti 2022

"Det roligaste på jamboree är att träffa nytt folk"

Idag började programmet på Sveriges största ungdomsläger och möten med nya vänner är redan i full gång. På tisdagen kommer bland annat kulturminister Jeanette Gustafsdotter på besök.

Idag började programmet på Sveriges största ungdomsläger och möten med nya vänner är redan i full gång. På tisdag 1 augusti kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter på besök.

Scouternas största läger, Jamboree22, är i gång. Idag öppnade lägrets fyra världar, alla kopplade på olika sätt till lägrets tema, Drömmen om en hållbar värld. Där får scouterna genomföra aktiviteter och lösa uppgifter för att på ett pedagogiskt och roligt sätt lära sig mer om de olika aspekterna av hållbarhet och FN:s globala hållbarhetsmål.

En grupp äldre scouter från Vallentuna scoutkår har precis besökt världen Aero, som handlar om drömmen om en levande planet.

- Vi har pratat om hållbarhet och planterat bönor för att lära oss om framtidens matförsörjning, berättar de.

Förutom att gå på roliga aktiviteter tillsammans med sin egen grupp handlar Jamboree22 till stor del om att träffa nya människor och skaffa sig vänner från olika delar av Sverige och världen. Ungdomarna från Vallentuna scoutkår tycker det roligaste hittills är att gå runt på natten och träffa nytt folk. De har också skapat möjligheter till möten i sin egen lägerby.

- Vi har en frisörsalong i vår by där jag klipper folk gratis. Igår klippte jag en scout från Tjeckien som insisterade på att få betala för sig, men det fick han inte, säger Pontus Ågren.

Jamboree22, Sveriges största ungdomsläger med över 11 000 deltagare. Från Sverige kommer över 400 scoutkårer, och 360 av deltagarna kommer från andra länder.

Höjdpunkter under tisdag 2 augusti:

  • Kulturminister Jeanette Gustafsdotter på besök.
  • Line-dance kväll i upptäckarhubben (för scouter 10-12 år)
  • Lägerbål på kvällen för äventyrare vid stora scenen (för scouter 12-14 år)
  • Karaoke i utmanarhubben (för scouter 15-25 år)

Vill du komma i kontakt med en scoutkår från er upptagningsområde som deltar på lägret?

Kontakta Julia Hemmendy nedan för kontaktuppgifter till scoutkår i er region.

Presscenter på Jamboree22:

I direkt anslutning till kommunikationstältet på Jamboree22 finns ett presscenter med bl a ett antal arbetsplatser som media kan använda vid behov.

Pressackreditering till Jamboree22

För tillgång till Jamboree22 och till presscentret krävs en ackreditering. Det görs enklast genom ett mail till julia.hemmendy@scouterna.se.

Pressinformation

Allt tillgängligt pressmaterial, inkl pressmeddelanden, bilder, länkar, dagsprogram med mera kommer löpande att publiceras här: https://www.scouterna.se/jamboree22/om/press/

För mer information kontakta:

Julia Hemmendy, pressansvarig för Jamboree22   

Epost: julia.hemmendy@scouterna.se   

Tel: +46 (0) 702 643 374   

Ladda ner

Liknande pressmeddelanden

26 sep 2023

Var tredje toppolitiker har varit scout – ”gör ens frihet mycket större”

Var tredje kommunalråd har varit scout, det visar en undersökning från Scouternas medlemstidning Tidningen Scout. I en enkät svarar 33 procent av de...

20 sep 2023

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år – “Tidlös och modern på samma gång”

KFUM och Scouternas almanacka fyller 80 år. Sedan 1945 har almanackans naturnära bilder klätt hem och skolor över hela Sverige. Berättelsen i bilderna...

21 aug 2023

Ett äventyr utöver det vanliga – nu är alla svenska scouter tillbaka i Sverige

Den 25:e väldsscoutjamboreen i Sydkorea blev ett äventyr utöver det vanliga. Efter en minnesvärd resa har nu alla svenska scouter kommit tillbaka hem...