Tidningen Scout17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare packning och snabbare middag.

Text: Karin Wallén Foto: Roger Borgelid

På den barrtäckta marken ligger papperspåsar med spännande smaker: torkad ost, torkad purjo, torkade jordgubbar, brödkrutonger och torkat kött. Vi befinner oss i en skog i Karlstad, där fyra medlemmar i patrullen Pandan sätter ihop stormköken inför kvällens middag. De är upptäckare i Equmeniakyrkan Skåre, och gillar att laga mat utomhus. Men när man ska göra mat på hajk gäller det att tänka lite annorlunda. Maten och utrustningen får inte vara för tung att bära, och ingredienserna behöver klara sig även utan kylskåp. Speciellt om man ska vara ute i flera dagar. Så hur kan man göra?
– Vår princip är att det ska vara enkelt, och det ska vara gott. Att släpa runt på tråkig mat är helt värdelöst, säger Katarina Luukkonen, som är scoutledare för patrullen Pandan.
Hon får hjälp med att packa upp de ingredienser som förberetts i förväg. För är det något som gör livet enklare när man är på hajk, så är det just att ha förberett maten redan på hemmaplan.
– Vi brukar alltid skiva till exempel grönsaker och korv innan. Det är ett bra sätt att slippa onödigt arbete när hungern börjar göra sig påmind, säger Katarina.

NOA ÄR SNABB att få ihop Trangiaköket. Han och de andra börjar prata om vad som är gott när man är ute. Vi får höra att kokosmjölk är väldigt bra, för det håller utan kylskåp. Och att kikärter med curry och lök som steks i en panna kan bli riktigt smarrigt. Det finns mycket man kan göra
och det behöver inte vara så svårt. När patrullen Pandan är ute blir det gärna trerättersmiddag och det är precis vad som väntar den här kvällen.
Ett tips för att göra det enkelt är att använda färdiga produkter – till exempel pulversoppor på påse – som man sedan piffarupp med lite egna tillbehör. Just i kväll består förrätten av potatis- och purjolökssoppa som är enkel att tillreda från pulver i påse. Men för att göra det lite roligare och godare ska soppan först blandas med lite havremjölk och sedan toppas med lite ”piff”.
När Noa och Embla är klara med soppan får alla sin portion, tillsammans med brödkrutonger, torkat kött och torkad purjolök.
– Jag har precis börjat testa att torka mat. Den här gången blev det lite viltkött och purjolök, säger ledaren Katarina Luukkonen.

NÄR MAN TORKAR mat gör man det antingen i en vanlig ugn, på ganska låg värme och med luckan öppen så att fukten kan försvinna ut. Det kan ta uppåt tio timmar eller mer, så det gäller att ha lite tålamod. Men smaken blir god, och torkad mat är väldigt lätt att bära. Man kan till exempel torka en färdig rätt, som köttfärssås. När det är dags att äta är det bara att hälla på hett vatten och låta det svälla ett tag – så har man en god och snabblagad middag på hajk.
– En annan patrull i vår kår gav scouterna i uppdrag att torka varsin ingrediens som de sedan tog med sig på hajk. De visste inte vad det skulle bli förrän de var ute, men tillsammans blev allt en gryta, berättar Katarina, som nu har blivit inspirerad att fortsätta att torka mat. Hon tycker att matlagning är en väldigt bra scoutaktivitet.
– Grejen är ju samarbetet. Maten är ett sätt för alla att vara med och jobba tillsammans. Gemenskapen kring det är nog så viktig som att få mat i magen.

ULLA BERGLUND, SOM är med som hjälpledare den här kvällen, plockar fram några papperspåsar med snacks. Hemma har hon en svamptork, även kallad torkolla. Med hjälp av den har hon inte bara torkat mängder av svamp genom åren – utan också en hel del frukt och bär.
– Smaka här, säger hon, och låter alla få sin del av torkade jordgubbsskivor och äppelskivor.
Det smakar sött och gott. Som att smakerna blivit mer intensiva och koncentrerade när torkningen tagit bort all vätska. En gång när Ulla skulle torka äpplen till snacks tog hon hjälp av sina scouter.
– De fick skala och skiva äpplena och sedan tog jag hem allt och torkade det. Så hade vi torkade äppelskivor som snacks på nästa hajk, säger hon, och tipsar om att man även kan ha på lite kanel innan skivorna torkar.
Olov och Simon har satt igång med huvudrätten och börjar med att fylla kastrullen med en tomatsås som har lagats till hemma och tagits med i plastburk. När såsen är varm och på väg att börja koka lägger de i tortellinin. Genom att låta pastan kokas direkt i såsen spar de både tid och disk.
– Det är något med att laga mat ute. Det känns liksom mer som att man gör maten då, säger Olov och rör runt i kastrullkanterna så att såsen inte fastnar.
När det är dags att äta kommer den torkade parmesanosten fram. Olov ger genast huvudrätten fyra av fem scoutliljor i betyg.
– Den torkade osten förhöjer hela rätten, säger han och alla håller med.

NU ÄR ALLA ganska rejält mätta, men det blir givetvis ingen trerätters middag utan efterrätt, och som tur är brukar det ändå finnas rum för lite sötsaker efter maten. Nu åker tunnbröden fram, tillsammans med smöret, kanelen och sockret. Det blir en variant av kanelbulle, men den här gången i form av en tunnbrödrulle. För att göra det enkelt kan man blanda och stryka på fyllningen på tunnbröden redan hemma, och sedan bara steka på rullarna ute. Men Katarina visar ändå hur man stryker på, så alla lär sig.
– Tricket är att platta till dem så blir de genomstekta i pannan, säger hon och det fräser om smöret när rullarna läggs i pannan på Trangiaköken.
Gänget testar även att skära upp rullarna i bitar, men märker att de lätt faller isär om man gör så. När det är dags att smaka blir alla tysta en stund och bara njuter. Det smakar märkligt nog … lite som kola. De karameliserade kanterna är gudomligt goda.
– Fem av fem, konstaterar Olov och nickar nöjt.

5 tips på snabbmat i naturen

  1. FRYSTORKAT PÅ PÅSE
    Det absolut enklaste och snabbaste sättet att äta när man är ute på hajk. Det finns i många olika maträtter och av olika tillverkare, och säljs i frilufts- och sportbutiker. Häll kokat vatten rakt ner i påsen, rör runt, vänta ungefär 8 minuter – och ät. Du slipper disk, men tyvärr är matpåsarna ganska dyra – mellan cirka 65 och 90 kronor för en portion.
  2. TORKA SJÄLV
    Allt du behöver är råvaror, en ugn och tålamod. Det tar ofta runt tio timmar att torka mat i ugn, men går lite snabbare i en speciell mattork som finns att köpa. Tid och temperatur beror på vilken matvara man vill torka. Det finns massor av tips på nätet och flera böcker som handlar om hur du torkar olika maträtter. När du väl har torkat mat på rätt sätt så håller den i flera år.
  3. SMARTA PULVER
    Det finns många sorters pulver som är som gjorda för att bära med sig på tur. De väger lite och är enkla att tillreda. En pulversoppa som späds med vatten kan ätas till lunch, men det är också gott med till exempel blåbärssoppa till frukost. Det finns också mjölkpulver som håller i värme. Då har du mjölk till frukostgröten även på hajk.
  4. LAGA HEMMA, ÄT UTE
    Om du förbereder mat hemma går det snabbare att laga till ute, när du blir hungrig. Exempelvis kan du göra tomatsås som passar till pasta. Eller varför inte blanda ihop pannkakssmet och ta med i en liten plastflaska?
  5. SNACKS I FICKAN
    Ibland är det snabb energipåfyllning du behöver, när det ännu inte är dags för riktig mat men orken börjar tryta en aning. Ha alltid lite godbitar nära tillhands; till exempel nötter, torkad frukt, russin, energibars och choklad. Det går också att baka egna energibars fyllda med naturlig energi.

Liknande tidningen scout

11 sep 2024

Bästa ryggan för dagen

Dagryggsäckar ska rymma det viktigaste och vara lätta. Men behöver man köpa en? Och hur bekväma är de? Testpatrullen svettades och utsåg sin vinnare.

11 sep 2024

Kratta till kårens kassa

Har ni tröttnat på att sälja kakor? Var lugna – det finns många sätt att samla in pengar till scoutkåren på. Hösten är en perfekt tid för start.

11 sep 2024

Hajka med hinder

Madelene Olsson hade så ont i sitt ben att hon tvingades sluta i Scouterna. Nu är hon tillbaka – med nytt ben och nya uppgifter. ”Jag kanske kan...