Tidningen Scout7 juni 2023

Testpatrullen - Håller plåstren?

Färdiga första hjälpen-kit är praktiska att ta med sig ut. Men hur bra är de? Och innehåller de rätt saker?

Text: Catarina Schlager Foto: Emil Malmborg

En skön dag i naturen är något alla scouter längtar efter. Solen skiner, vinden är ljummen och allt är bara så bra. Det här kan vara en perfekt hajk eller en underbar lägerdag. Men så plötsligt händer det! En vild lek på ängen och en scout har stukat foten. En för snabb räddning av den brända krabbeluren och fingrarna bränns på stekpannan. Ett lite dumt drag med kniven på täljpinnen och det blir ett skärsår på tummen.

Även om vi tänker igenom det mesta, så finns det mycket som kan gå snett i friluftslivet. Men självklart har vi ett bra första hjälpen-kit nerpackat i ryggsäcken och det är snabbt uppe.

Men är det rätt sjukvårdsprylar med i första hjälpen-kittet? Testpatrullen har testat fem olika som är aktuella på marknaden. De fem kitten bestod av en liten väska fylld med sjukvårdsmaterial. Det visade sig att innehållet varierade mycket. Plåster och sårtvätt fanns i alla, så att alla mindre blödningar ska gå att stoppa och sår hållas rena.

– Vad är det här? Är det en solpanel?

– Det är nog en sån vi har på nyår när vi dukar fint!

– Nä, det står att det är en Emergency blanket. Vad är det?

Testpatrullen bestod av Ebba, Filippa, Simon och Petter. De är alla upptäckarscouter i Klagshamns scoutkår och vana vid hajker och läger. Men att kolla igenom ett första hjälpen-kit kan vara en upplevelse.

Nödfilt, munskydd vid inblåsning och fästingborttagare var ovanligt och fanns bara i en av väskorna. Alla väskorna var inte heller packade med elastiska bindor eller något att lindra en brännskada med.

Testpatrullen kom fram till att det är bra att kolla igenom första hjälpen-kittet innan du ger dig ut. Vad saknas? Vad är onödigt att bära med?

De märkte också att det kan vara svårt att förstå vad det är i förpackningarna. På många står det på engelska. Vad är skillnaden mellan Adhesive dressing och Non-wowen swab?

– I några väskor finns information som förklarar hur du ska göra. Men det står på många olika språk. I en var det på tyska, engelska, spanska och norska. Men inte på svenska, säger Simon.

I testet ingick även ett personligt ihop-plockat kit.

– Det är bra att plocka ihop själv. Men jag hade inte orkat göra det, skrattar Ebba.

Testpatrullen synade de små väskorna. Alla var gjorda i vattenavvisande och tåligt material. Tre av dem var mjuka och lätta att trycka ner eller dra upp snabbt ur en ryggsäck. Två var gjorda i hårdare plast och betydligt klumpigare att bära med sig. Några väskor hade många fickor att sortera in materialet i, andra var bara tomma.

– Lådan är faktiskt lättast och snabbast att öppna, säger Petter.

 Det kan vara viktigt i en nödsituation.

– Fast den är jättesvår att stänga igen, säger Filippa.

Scouterna testade också andra saker. Är den elastiska bindan tillräckligt lång? Ger nödfilten någon värme? Håller plåstren? Förutom en oanvändbar pincett i plast var alla nöjda med sakernas hållbarhet. 

Så gick det till

Scouterna rangordnade varje kit med 1–5 poäng. Det bedömde bland annat hur coolt kittet var, om det var lätt att packa ner och om det hade bra innehåll. De tittade också på priset.

Vad betyder det?

Adhesive dressing – självhäftande förband

Blister plaster – skoskavsplåster

Burn soothe – bränngel med avkylning

Crepe bandage – elastisk binda

Emergency blanket – nödfilt

Hygienic cleansing wipe – våtservetter

Low adherent dressing – kompress

Non-wowen swabs – compress

Sterile gauze swab – compress

Vanliga skador på äventyr

✿ Stuka foten, knät, handleden eller fingrarna – bra att ha med elastiskt förband och tejp.

✿ Lätt brännskada från elden, stekspaden, grytan, stormkök eller friktion av rep – bra att ha med brännskadekompress med gel, aloe vera i tub eller annan kylande salva. Men använd vatten i första hand. Spola helst brännskadan med vatten utan avbrott. Gelen används bara om vatten inte finns.

✿ Skärsår när du täljer eller lagar mat – bra att ha med sårtvätt och plåster.

✿ Skrubbsår om du trillar – bra att ha sårtvätt, plåster, förband och tejp.

✿ Stick av geting, brännässla, sticka eller spetsig grillpinne – bra att ha pincett, sårtvätt, salva mot bett och plåster.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...