Tidningen Scout17 maj 2024

"Jag ska vara er megafon"

Juno Blom är Sveriges nya barnombudsman. Hon ska föra barnens talan – men hur då? Upptäckaren Vivi drog till hennes kontor för att få svar.

Text: Karin Herou, Intervjuare: Scouten Vivi, Foto: Gustav Gräl

Vad gör du på jobbet?
– Den viktigaste uppgiften jag har är att lyssna på barn. Jag ska vara en megafon för barns röster eftersom barn är experter på sina liv. Vi vuxna måste fatta att barn har kloka inspel, och därför ska vi lyssna på dem.

Vad gör du mer?
– Jag känner ett stort ansvar att vara en blåslampa i baken på de som bestämmer så att rättigheterna i barnkonventionen uppfylls för alla barn runt om i landet. Alla barn är viktiga. Men jag vill lyssna lite extra på barn som kanske inte har någon förälder att prata med, som utsätts för våld eller är maktlösa att föra sin talan. Jag vill vara en röst för barnen som saknar en röst.

Hur mår barn i Sverige i dag?
– Det är såklart olika men barnen jag pratar med efterlyser fler stöttande vuxna. Med trygga vuxna i närheten blir det lättare att hantera att ett älskat husdjur dör eller att skolan är tuff. Alldeles för många barn saknar trygga vuxna i dag. Barn ska inte själva behöva ta ansvar för sitt mående.

Får barnen träffa trygga vuxna?
– Vi på Barnombudsmannen har pratat med barn som berättar att kuratorn bara är på skolan varannan fullmåne, alltså väldigt sällan. Så ska vi inte ha det. Det ska alltid finnas en vuxen i din närhet som du kan prata med och berätta saker för. Det kan vara en lärare, en förälder eller en scoutledare.

Var ska barn möta trygga vuxna?
– I hela samhället. Alla vuxna har ett ansvar att se barn och hjälpa barn som far illa.

Vilka vuxna fanns runt dig som barn?
– Jag är lyckligt lottad och hade två trygga föräldrar som barn. Mina föräldrar frågade alltid vad jag tyckte och de lyssnade alltid. Jag och min syster fick vara med och fatta beslut kring semestrar och påverka vårt liv.

Vad gjorde du mer?
– Jag har gått på Scouterna och hade trygga scoutledare, bra lärare och många vuxna runt omkring mig. Det fanns stunder när jag var jätteledsen men då fanns det alltid en vuxen att prata med. Så vill jag att alla barn ska ha det.

Vad bör politikerna göra?
– Politiker måste förstå att barn är kloka. Genom att lyssna på barn blir politiska beslut mycket bättre. För att se till att barnens rättigheter uppfylls måste vuxna förstå att föräldrars rättigheter ofta går före barns rättigheter. Barn kan till exempel behöva bevisa att de har det tufft hemma. Vi måste ha respekt för barns röst och se till att vuxna tar det barn säger på allvar.

Vad är viktigast för barns psykiska hälsa: skola, vänner, familj eller fritidsaktiviteter?
– Det är en kombination av alla saker, men först upp på listan brukar hemmet hamna. Ett tryggt hem med stöttande föräldrar är viktigt. Har barnet ändå en klump i magen är det viktigt att lista ut var skon klämmer. Ibland kanske det är bra hemma, men trubbel i skolan där barnet känner sig utanför och ibland är det tvärtom. Men inget barn ska leva sitt liv med en klump i magen. Om det känns jobbigt ska man prata med en vuxen och få hjälp.

I min klass mår många dåligt. Vad vill du säga till dem?
– Jag vill säga: Det finns vuxna som vill lyssna på dig och hjälpa dig! Hitta en vuxen som du litar på. Varför inte din scoutledare?

Vivi

Ålder: 10.
Gör: Går i skolan.
Bor: Stockholm.
Har varit scout: Fyra år i Bagarmossens scoutkår.
Bäst med Scouterna: Läger!

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...