Tidningen Scout23 augusti 2023

Kånka eller bära bekvämt?

Ska liggerunderlaget sitta utanpå eller inuti? Ska bältet mot höften sitta högt eller lågt? Här tipsar tidningen Scout hur du får ryggan att kännas lekande lätt och packningen perfekt.

Text: Linnea Wedelin Foto: Ingrid Bergman och Linnea Wedelin

Inför läger skickar många kårer ut packlistor. Självklart är det bra att få med allt. Men hur du packar ner grejerna är också viktigt. För vem vill bära en sned ryggsäck där du inte har koll på var sakerna finns?

Packa det tyngsta närmast ryggen. Lättare saker kan du ha långt upp i packningen och längre ut från ryggen. Allra längst ner stoppar du sådant som du inte behöver förrän på kvällen, till exempel din sovsäck. Då behöver du inte ta ut det varje gång du behöver någonting annat.

En del saker behöver du kunna ta fram snabbt och lätt ur packningen. Det kan till exempel vara regnkläder, kompass, kamera eller sjukvårdssaker. Stoppa dem i topplocket eller i ett ytterfack. Då behöver du inte rota genom hela väskan för att hitta regnstället när det plötsligt börjat ösregna.

Dela upp packningen så att vikten är så jämt fördelad som möjligt, så att inte till exempel den högra sidan är tyngre än den vänstra.

Ofta har vandringsryggsäckar ett enda stort fack och då är det lätt att allt blandas i ett enda stort kaos. Det blir mycket lättare att hålla koll på allt om du delar du upp grejerna i packpåsar i olika färger. Du kan till exempel ha en påse för underkläder, en påse för toalettsaker, en påse för pyjamas och så vidare. Påsarna kan vara vattentäta men det funkar också med vilket tyg som helst. Det viktigaste är att du ser skillnad på påsarna.

Många ryggsäckar har remmar på utsidan av väskan och det är frestande att fästa grejer grejer där. Men – försök att packa så mycket som möjligt inne i ryggsäcken. Då blir din ryggsäck stabilare och du kommer dessutom packa med dig färre onödiga saker.

Är ni flera som vandrar tillsammans, kan ni dela upp den gemensamma packningen mellan er. Tänk på att ni kan ta ut ett stort tält ur sin påse och dela upp delarna, så att en person bär pinnarna, en person bär tältduken och en person bär tältspiken och så vidare.

Och du... Packa din packning själv. Dina vårdnadshavare är ju inte de som ska ut på hajken.

Vad passar just din rygg?

När packningen är klar är det dags att ställa in rycksäcken efter din egen kropp. Om ryggsäcken sitter bra blir vandringen mycket lättare.

Rygglängd

Till att börja med finns det ryggsäckar i olika ryggstorlekar. Människor har helt enkelt olika längd på sin rygg. För att ryggsäcken ska passa riktigt bra behöver den vara anpassad för just din rygg. På vissa ryggsäckar går det att ställa in. Allra viktigast är att du har en ryggsäck som inte är alltför lång eller kort.

Toppstramarna

Toppstramarna är två spännen som sitter längs med axelremmarna, nästan uppe vid toppen av ryggsäcken. Med hjälp av dem kan du spänna axelremmarna så att ryggsäcken lutar närmare eller längre ifrån dig. När de sitter rätt, blir ryggsäcken mer stabil. Kom ihåg att spänna dem, men inte för hårt.

Bröstremmen

Bröstremmen är en tunnare rem som sitter över bröstkorgen. När du knäpper bröstremmen så är det svårare för axelremmarna att glida isär. Den behöver inte sitta särskilt hårt, men den är bra att knäppa.

Axelremmarna

Axelremmarna ska sitta tätt runt axlarna – men inte för hårt. De ska göra så att ryggsäcken sitter nära dig men spänner du för mycket finns risken att för stor del av tyngden hamnar på axlarna.

Avbärarbältet

Avbärarbältet är en räddare i nöden under hajker med tung packning. Det är en bred rem som sitter ungefär i höjd med höften och avlastar axlarna. Avbärarbältet ska sitta på höften, strax under eller strax över, och du knäpper det runt dig och spänner ganska hårt. När det är spänt hamnar en del av ryggsäckens vikt på höften i stället för på axlarna. Testa att flytta avbärarbältet upp och ner och spänna det olika hårt och se vad som känns bäst. Ställ in det så att det blir bekvämt för dig.

Känn efter själv

Till sist det kanske allra viktigaste: Känn efter under vandringen. Det finns nämligen inte ett rätt eller fel sätt att ha sin ryggsäck. Känns något konstigt? Testa att ändra remmarna och känn om det blir bättre eller sämre. Ibland kan det vara bra att spänna loss remmarna helt och börja om.

Liknande tidningen scout

04 dec 2024

48 timmar i en sovsäck

Vill du krypa in i en sovsäck och stanna där i två hela dygn – utomhus i november? I Västbodals scoutdistrikt gör äventyrarna det frivilligt. Häng med...

04 dec 2024

Test: Vassast vinner

Det var ett hårt test. Vedpinnar flög i ansiktshöjd när de klövs av svingande yxor. En scout missade sin vedklabb och träffade sig själv i benet. Men...

04 dec 2024

Öva i iskall vak

Äntligen minusgrader – och dags för skridskor. Men för att vara säker på isen är det bra att veta hur det känns om den plötsligt brister. Ute på...