Tidningen Scout2 februari 2024

Läger med extra allt

Slingriga stigar, långvandring och besvärliga mucklor. På Vinterskogslägret får man vara beredd på allt. Men alla hjälps åt – och har superkul under tiden.

Scout, Flämslätt

Text: Marika Sivertsson Foto: Tobias Andersson

"Rosor är röda, violer är blå, Malte är den bästa vi kan få.” Orden hörs inifrån sagofiguren Pettsons verkstad. Där inne i mörkret trängs fem medlemmar från en av Vinterskogslägrets scoutpatruller. Den sjätte medlemmen Malte har snällt hållit upp dörren tills alla pressat sig in. Sen har han stängt den.
Nu har de fem ett problem: Vad kan få Malte att släppa ut dem? Tur att scouter har svart bälte i problemlösning. Kärleksdikter funkar fint, dörren öppnas och en efter en går scouterna ut i dagsljuset.
– Vi hade faktiskt väldigt trevligt där inne. Det var som i ett tält. Rätt varmt och trångt, säger patrulledaren Alwin, som är med på Vinterskogslägret för andra gången.

DET ÄR DAG tre av lägret utanför Lerdala, och långvandring. Patrullen tar sig fram mellan mucklor och hönor, kan man säga. Längs spåret har scoutledare klätt ut sig i Pettson och Findus-kläder och delar ut uppgifter. Huvuduppgiften är att samla ingredienser till en pannkakstårta. Pettssons verkstad är en tunnel av presenningar. Där inne finns däck som behövs för att laga Pettssons cykel.
Vid stationen innan har scouterna fiskat upp nyckeln till verkstaden ur en brunn. De använde kalsongkroken. Den heter så för att har använts för att fiska upp kalsonger med på andra läger.

PÅ VINTERSKOGLÄGRET MÖTS scouter och unga med funktionsvariationer. Assistenter stannar hemma. Om någon behöver hjälp ställer kompisarna upp.
– Ungdomarna växer otroligt mycket redan de första dagarna. De fattar omedelbart att det inte räcker att bara ha koll på sig själva. De håller ordning på alla och rycker in där det behövs: knyta skosnören eller vad det kan vara, säger scoutledaren Martin Sellman.
På det här lägret är det en ny Pettson och Findus-vandring varje dag, med uppgifter att lösa. På kvällarna tar man det lugnt, med pyssel eller häng. Utom på discoutomhuskvällarna. Då dansar alla som galningar till efter midnatt. Musiken är hög och i taket blinkar discoljus i olika färger. Ibland avslutas kvällen med ett kramled där deltagarna skickar kramar till varandra. Sen kan man lägga sig med en extra stark känsla av att vara omtyckt.
– Under lägret upptäcker deltagarna att de är behövda och bra precis som de är. Och att de klarar så mycket mer än de trott, säger Martin Sellman.

EMMY, SOM ÄR patrullens dj, har varit med på lägret fem gånger tidigare.
– Det som är roligast är att jag alltid får nya kompisar. Och discokvällarna!
Hon drar igång patrullen med Bröderna Sluts Pettson och Findus-låtar. För det ska höras när man har kul:
– Jag har tagit på mig mössa, jag har tagit med mig bössa ut i daaaag. Jag ska skjuta räv i daaaag, så sant jag heter Gustavsson!
Det sjungs för full hals. När patrullen inte orkar mer spelar hon Ted Gärdestad och Elvis Presley.

UTE PÅ LÅNGVANDRINGEN har Moa och Ella valt varsitt fordon att tävla med. Patrullen är framme vid stationen för konstiga färdsätt. Vad sägs om cykel utan sadel, eller ratt utan … nånting alls? Ella tar en pytteliten barnsparkcykel som nästan är omöjlig att ta sig fram på. Det är första gången hon är med på lägret.
– Jag tänker vara med nästa sportlov också. Jag har aldrig upplevt att jag har fått ta ansvar på det här sättet tidigare. Det är speciellt. Och det är väldigt roligt att få träffa alla nya människor.
Alla blir lite varma. Spåret är sex kilometer långt. Ibland blir skogen en tuff utmaning för den som har rullstol. Då exploderar patrullen i stoj och stånk. De hjälps åt – och sen går det finfint.
Vid slutet av spåret väntar utomhuslunch med de andra patrullerna. Det är bara på långvandringen som man lagar maten utomhus, de andra dagarna åker en matlåda med i packningen.
– Vi vandrar alla dagar, men inte riktigt så här långt. Vi har haft jättetur med vädret. Det har duggat lite, men det är bara att dra på luvan, säger Alwin.
Och så plötsligt, när magarna kurrar som mest, känner patrullen doften av scouting. Skogen öppnar sig, och där på ett fält sitter
kompisarna i de andra patrullerna runt små eldar. Alla väntar på maten: Hamburgare som lagas till på plats.

Vinterskogslägret

VAD? Ett läger för ungdomar med och utan funktionsvariationer, i åldern 13–20. Både scouter och icke scouter är välkomna.
VAR? I Flämslätt, vid Flämsjön mellan Skara och Skövde.
NÄR? Vecka 7. Det här lägret hölls 2023. Nästa läger hålls vecka 7, 2024.
VEM ORDNAR? Organisationen Lions i Västsverige och lokala scoutkårer. Tretton kårer var med 2023.
HUR BOR MAN? På Flämslätts kursgård, tre i varje rum. Läs mer på http://vinterskog.com

Roligaste minnet

WILLIAM: Första discot! Alla kunde vara sig själva och bara släppa loss, det var massor med dans och glädje.
ALWIN: Alla skämtade hela tiden!

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.