Tidningen Scout6 februari 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är ledare.

Årsmöte syrisk ortodoxa scouter utanför örebro

Text: Martina Nyhlin Foto: Johan Marklund

Har du loggat in i Scoutnet nyligen? Då vet du kanske att det ser lite annorlunda ut än förut. För att hänga med har Scouterna nämligen uppdaterat systemet och infört en hel del nya funktioner.
Carl Bjelksjö, som är IT-projektledare på Scouterna, berättar:
– Det nya systemet är i första hand byggt för majoriteten av våra medlemmar. Så de kan logga in och kika på vad som är på gång. Men gamla Scoutnet, som vi nu kallar Scoutnet admin, kommer finnas kvar för alla administratörer, till exempel ledare, säger han.

WEBBPLATSEN SCOUTNET HAR funnits sedan 2008 och skapades i ett samarbete med norska Scouterna, Norges speiderforbund. Från början var det en webbsida för att sköta om medlemsavgifter och statsbidrag,
sånt som är viktigt för scoutkårernas ekonomi. Men med åren har Scoutnet fått allt fler funktioner. Samtidigt har användarnas krav på systemet vuxit.
– Med tiden har kraven på till exempel mobilanpassning ökat, säger Carl Bjelksjö.
För att möta efterfrågan har all bakomliggande teknik uppdaterats de senaste två åren, och så har nya funktioner införts. Scoutnet har bland annat fått ett nytt utseende som gör det enklare att använda i mobilen, för att till exempel redigera sina egna uppgifter. Det finns också nya funktioner som gör att ledare kan ta mötesnärvaro direkt i systemet – något som många har önskat sig.
Dessutom går det nu att se vilka märken scouterna tagit, och vilka olika utbildningar scoutledare har gått.

EN TANKE MED det nya Scoutnet är också att det ska påminna mer sportklubbarnas system, eftersom många föräldrar är vana vid dem.
– Men vi vill ändå ha ett eget system för att kunna anpassa det efter våra behov, säger Carl Bjelksjö.
Genom åren har Scouternas medlemmar fått säga vad de tycker om Scoutnet. De har bland annat mejlat sina åsikter till kansliet, deltagit i medlemsundersökningar och tyckt till i motioner till Scouternas stämmor.
En åsikt som lyfts flera gånger är att Scouterna borde ha en app. Nu har det blivit verklighet, eftersom Scoutnet har utvecklats till en progressiv webbapp, berättar Carl Bjelksjö.
– Det betyder att hemsidan beter sig som en app och att det går att lägga den som en ikon på sin telefon.
Så vad händer nu? Jo, det nya systemet kommer att få fler funktioner efter hand. Eftersom det tar tid att föra ihop de två systemen behålls det gamla på obestämt tid framöver. Under tiden pratar systemen med varandra. Om en ändring görs i det ena systemet förs det automatiskt in i det andra.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...