Tidningen Scout18 januari 2023

Ny medlemsundersökning: scouter har kul!

Nästan alla har roligt i Scouterna. Och ledarna trivs i sina roller. Det visar en stor webbenkät bland medlemmarna.

Text: Marieke Johnson Foto: Eva Edsjö

Under hösten har Scouterna frågat sina medlemmar vad de tycker om olika saker. När medlemsundersökningen nu är klar blir en sak tydlig: Barn och unga har kul i Scouterna. 95 procent av scouterna mellan 8 och 25 år svarar att de alltid eller oftast tycker att det är roligt att vara scout.
– Vi pratar mycket om vad scouting bidrar till, som bättre samarbetsförmåga och samhällsengagemang. Men såklart ska det vara kul att vara scout! Resultaten visar att verksamheten är rolig och utvecklande, säger Agnes von Essen.
Hon är insiktsansvarig på Scouterna och jobbar med olika undersökningar.

ÄVEN SCOUTTRÄFFAR – som hajker, läger eller veckans möten – får högt betyg av medlemmarna. 94 procent av scouterna mellan 8 och 25 svarar att de alltid eller oftast tycker att träffarna är roliga. Bland de aktiva scouterna mellan 8 och 25 finns det också ett stort intresse för att bli scoutledare. Mer än var fjärde scout svarar Ja till att bli ledare när de blir äldre. Fyra av tio svarar Kanske.
– Scouterna är en plats där barn och unga får träna på att leda både sig själv och andra. Så det är roligt att många vill bli ledare, säger Agnes.

Kanske påverkas de av ledarna runtomkring. Nio av tio scoutledare säger nämligen att de trivs i rollen som ledare. Och åtta av tio säger att de troligen kommer att fortsätta vara ledare framöver.
– Det är väldigt roligt att ledarna trivs i sina uppdrag. Vi ser också att nio av tio tycker att uppdraget är utvecklande. Det är viktigt för att de ska vilja fortsätta, säger Agnes.
Hon lägger till:
– Ledarna är så värdefulla för verksamheten. Vi är måna om att de vill fortsätta.
Medlemsundersökningen visar också att ledarna går Scouternas egen kurs Trygga möten, som de ska göra. Kursen ska säkra att Scouternas verksamhet är trygg, säker och fri från övergrepp och kränkningar. Nio av tio ledare uppger att de har gått kursen. Sex av tio har gjort det under det senaste året.

Kort om siffrorna

Drygt 7500 medlemmar deltog i undersökningen, som pågick september – oktober 2022. Ungefär 3400 av dem var aktiva scouter 8–25 år.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...