Tidningen Scout22 december 2021

Rädda tröjan med nya muddar

Har kanterna på älsklingströjan gått sönder? Inte konstigt om du är ute mycket, täljer, tänder och klättrar. Linnéa Pettersson på Scouterna tipsar om hur du snabbt ordnar det.

Foto: Marieke Johnson

När muddarna på Linnéas fleece gick sönder letade hon i garderoben efter något att göra nya av. Hon hittade en ulltröja som hade krympt i tvätten, klippte av en bit av ärmarna och sydde fast på fleecetröjan. Vips var den hel och gick att använda igen.

Om du inte har ett trasigt plagg att göra nya muddar av kan du i stället sticka ett par att sy på. Kolla på loppis eller i släktingarnas garderober efter överblivna garnnystan. Sticka en kort mudd, eller en längre handledsvärmare med hål för tummen.

Såhär stickar du egna muddar:

● Lägg upp 50 maskor. Sticka en rät maska, en avig, och fortsätt så (varannan rät/avig).

● Om du vill ha korta muddar stickar du tills stickningen är 12–13 cm bred. Om du vill ha längre armledsvärmare som går ner över handen stickar du tills den är 26 cm bred.

● Maska av.

● Sy ihop i sidan med garnet du stickar med.

● Stickar du en lång mudd och vill ha en öppning för tummen? Sy ihop mudden 16–17 cm från nederkant. Lämna ett hål på 5–6 cm. Sy ihop mudden ovanför hålet.

Liknande tidningen scout

29 sep 2022

Tillverka märken? Så gör man!

Vill ni göra egna märken till läger och hajker? Eller bara för att det är så kul? Samla scoutkompisarna, vässa pennorna och låt fantasin flöda. Oxie...

29 sep 2022

Testpatrullen: Vad har ni i kikaren?

En kikare ska vara lätt att ställa in, lätt att bära, och lätt att få ur fodralet. När testpatrullen gick loss var det solklart vilken som var bäst.

29 sep 2022

”Scouterna ser människors styrkor”

Alla barn borde få vara med i Scouterna. Det säger Linda Hjort som fått pris för sitt engagemang som bland annat scoutledare.