Tidningen Scout16 september 2021

Rosa glödhoppor

Det är en häftig känsla att snabbt steka sig ett gott, tunt bröd över öppen eld eller på stormkök. Bre på ett egenkryddat smör och låt det smälta lite på det varma brödet. Mums!

Recept kommer från "Scouternas kokbok" som släpps 2022. Det publicerades också i tidningen Scout, nummer 3 2021:

BEHÖVER TILL 10 PORTIONER
● 4–5 kokta rödbetor
● 1 liter vetemjöl
● 2 tsk salt
● 2 tsk bakpulver
● 3 dl vatten
● ½ dl rapsolja

Vitlökssmör:
● 150 g rumsvarmt smör
● 2–3 vitlöksklyftor
● 1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR
● Tvätta händerna.
● Riv rödbetorna på det grövsta på rivjärnet.
● Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
● Blanda vatten, rapsolja och rödbetor och rör ner i mjölblandningen.
● Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila några minuter.
● Lägg det mjuka smöret i en liten skål.
● Skala vitlöken och pressa ner den i smöret. Häll även i den hackade persiljan och blanda runt ordentligt.
● Dela degen i 20 bitar och kavla ut tunt på mjölat underlag.
● Grädda bröden i mjölad panna 2–3 minuter på varje sida.
● Servera ljumna med vitlökssmör på toppen.

ANPASSA RÄTTEN TILL ALLA
GLUTENFRITT Använd fiberhusk och ett glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl eller rismjöl.
MJÖLKFRITT Använd mjölkfritt smör.
VEGANSKT Använd växtbaserad smör.

Liknande tidningen scout

09 mar 2022

Testpatrullen: Choklad bäst i skogen

Nypon, blåbär eller svamp. Vad funkar bäst på utfykten – som pulver? Skellefteå scoutkår antog utmaningen att göra iordning varma drycker utomhus.

09 mar 2022

Spännande hajk i mörker

Pannlamporna är laddade, hjälmarna på och magarna fulla med fjärilar. I Stora flytens naturreservat finns djupgrön, grantät skog. Och 80 exalterade...

09 mar 2022

”Jag fick vara som jag var”

För tio år sen startade Nicklas Centring Regnbågsscouterna med en vän – för allas rätt att vara sig själva. I dag är han stolt över hur långt de nått....