Gå till huvudinnehållet
Hem
Tidningen Scout16 september 2021

Rosa glödhoppor

Det är en häftig känsla att snabbt steka sig ett gott, tunt bröd över öppen eld eller på stormkök. Bre på ett egenkryddat smör och låt det smälta lite på det varma brödet. Mums!

Recept kommer från "Scouternas kokbok" som släpps 2022. Det publicerades också i tidningen Scout, nummer 3 2021:

BEHÖVER TILL 10 PORTIONER
● 4–5 kokta rödbetor
● 1 liter vetemjöl
● 2 tsk salt
● 2 tsk bakpulver
● 3 dl vatten
● ½ dl rapsolja

Vitlökssmör:
● 150 g rumsvarmt smör
● 2–3 vitlöksklyftor
● 1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR
● Tvätta händerna.
● Riv rödbetorna på det grövsta på rivjärnet.
● Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
● Blanda vatten, rapsolja och rödbetor och rör ner i mjölblandningen.
● Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila några minuter.
● Lägg det mjuka smöret i en liten skål.
● Skala vitlöken och pressa ner den i smöret. Häll även i den hackade persiljan och blanda runt ordentligt.
● Dela degen i 20 bitar och kavla ut tunt på mjölat underlag.
● Grädda bröden i mjölad panna 2–3 minuter på varje sida.
● Servera ljumna med vitlökssmör på toppen.

ANPASSA RÄTTEN TILL ALLA
GLUTENFRITT Använd fiberhusk och ett glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl eller rismjöl.
MJÖLKFRITT Använd mjölkfritt smör.
VEGANSKT Använd växtbaserad smör.

Liknande tidningen scout

02 jun 2025

”Ni kan hyra ett helt tåg”

Tågchefen Monica Lingegård ska göra alla nöjda med SJ. Men kan hon hjälpa landets scouter att komma fram till sommarens läger? Scouten Frans mötte...

26 maj 2025

Som att sväva i luften

I simhallen är musiken från vattengympan intill nästan olidligt hög. Men under ytan är allting annorlunda. Här provar scouter dyk för första gången –...

26 maj 2025

Nattsegla in sommaren

Att segla i mörker kräver stor kunskap om fyrar och sjömärken. Men när skutan Kerstin bär Östhammars sjöscouter ut i skymningen gäller det också att...