Tidningen Scout16 september 2021

Rosa glödhoppor

Det är en häftig känsla att snabbt steka sig ett gott, tunt bröd över öppen eld eller på stormkök. Bre på ett egenkryddat smör och låt det smälta lite på det varma brödet. Mums!

Recept kommer från "Scouternas kokbok" som släpps 2022. Det publicerades också i tidningen Scout, nummer 3 2021:

BEHÖVER TILL 10 PORTIONER
● 4–5 kokta rödbetor
● 1 liter vetemjöl
● 2 tsk salt
● 2 tsk bakpulver
● 3 dl vatten
● ½ dl rapsolja

Vitlökssmör:
● 150 g rumsvarmt smör
● 2–3 vitlöksklyftor
● 1 dl hackad persilja


GÖR SÅ HÄR
● Tvätta händerna.
● Riv rödbetorna på det grövsta på rivjärnet.
● Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
● Blanda vatten, rapsolja och rödbetor och rör ner i mjölblandningen.
● Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila några minuter.
● Lägg det mjuka smöret i en liten skål.
● Skala vitlöken och pressa ner den i smöret. Häll även i den hackade persiljan och blanda runt ordentligt.
● Dela degen i 20 bitar och kavla ut tunt på mjölat underlag.
● Grädda bröden i mjölad panna 2–3 minuter på varje sida.
● Servera ljumna med vitlökssmör på toppen.

ANPASSA RÄTTEN TILL ALLA
GLUTENFRITT Använd fiberhusk och ett glutenfritt mjöl, till exempel mandelmjöl eller rismjöl.
MJÖLKFRITT Använd mjölkfritt smör.
VEGANSKT Använd växtbaserad smör.

Liknande tidningen scout

20 sep 2022

Nu kööör vi!

Nya idéer, samtal som aldrig tog slut och fniss som hördes långt in i natten. När tusentals scouter samlades på Jamboree22 i somras smälte aktiviteter...

13 jun 2022

Kåren där alla olikheter får plats

Gävle Södra scoutkår jobbar hårt för att barn med diagnoser som adhd och autism ska trivas. För om de gör det så trivs andra också – och kåren växer....

13 jun 2022

Håller lådan?

Läckande lådor, spilld gröt, vassa kanter. Och en lite oväntad vinnare. När Testpatrullen provar matlådor syns många skillnader mellan bäst och sämst....