Tidningen Scout17 maj 2024

Så blev Höör Europas centrum

Snöigt aprilväder, drömmen om Ingmar Bergman och en massa nya kompisar. Fyra dagars intensivt program och minglande fick 60 roverscouter från 28 länder att bege sig till Skåne.

Text och foto: Linnea Wedelin

Det är fuktigt och dimmigt i luften vid scoutgården Göransborg utanför Höör i Skåne. För bara några dagar sen var det vårvarmt här, men nu ligger det till och med lite snö på marken trots att det redan är början av april. Kanske inte perfekt väder för att visa upp Sverige för Europas scouter. Men ett steg in i den torra och varma scoutgården pågår ändå Agora 2024 – ett internationellt event för roverscouter.
I husets stora källarsal, två trappor ner under en liten labyrint av små sovrum, hörs ett myller av diskussioner. Agora har precis satt igång på allvar. Eftersom helgens tema är hållbarhet har deltagarna spridit ut sig i patruller för att vrida och vända på ämnet. Varje patrull har fått en vinkel att diskutera och skriver ner sina tankar på ett blädderblock.
– Det är ju billigare att använda miljövänlig energi, säger en scout.
– Nej, det beror ju på var man bor. Det är inte lika överallt, svarar en annan och berättar om hur det är där hon bor.
I patrullen intill sitter Denis från Serbien. Hemma i Belgrad är han roverscout, ledare och har startat en ny scoutgrupp som heter Thunder Bolts. Dessutom studerar han film, vilket till viss del lockade honom att komma hit.
– Jag beundrar Ingmar Bergman, säger han och fortsätter:
– Det betyder mycket att få träffa andra roverscouter. Roverscouting minskar i Serbien och vi har ett begränsat program. Många serbiska roverscouter känner sig pressade att bli ledare och kan inte säga nej, berättar Denis. Men serbisk scouting i stort upplever ett uppsving. Bland annat håller de på att ta fram ett nytt, modernt scoutprogram.
– Resor som den här betyder mycket för oss. Vi får inspiration kring vad vi kan implementera från andra länder.

OCH VISST FÅR man det här. Roverscouterna kommer från 28 olika länder, vilket syns på scouthalsdukarna i olika färger. Och så hörs det. De engagerade samtalen slutar inte ens när det är dags för lunch. I kön till matsalen står Steph från Malta och Henna från Finland.
– Det är kul att vara här och träffa folk från olika länder och att vara i Sverige, säger Henna.
– Jag gillar att lära mig mer om hur scouting görs på olika ställen, och på vilka sätt vi är olika och lika, fyller Steph i.
Malta är ett litet land med ungefär 4 000 scouter. De flesta som är i roverålder är också ledare.
– Här är det kul att få dela sina erfarenheter med andra scouter i samma ålder, säger Steph.

BLAND ALLA INTERNATIONELLA gäster finns också några svenskar. En av dem är Ina från Täby Kyrkby scoutkår utanför Stockholm. Vanligtvis tycker Ina att det kan kännas lite ensamt att vara rover, i Täby kyrkby finns inte så många. Men här på Agora finns de.
– Jag känner en tillhörighet, för alla här är scouter. Men vi har alla olika synvinklar och är scouter på våra premisser.
I Inas patrull Bok, som döpts efter en av trädsorterna kring Göransborg, finns sju scouter från sju länder: Italien, Georgien, Tyskland, Frankrike, Slovenien, Bulgarien och Sverige.
– Oavsett våra olikheter har vi något unikt: Vi är alla scouter även om vi pratar olika språk.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...