Tidningen Scout17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

Text: Martina Nyhlin

I Säve fanns det inte så mycket att göra förutom att spela fotboll eller hålla på med gymnastik. Samtidigt ville sportklubben Säve SK få in fler barn i sin verksamhet. De funderade på hur de skulle göra och kom på att friluftsliv nog skulle locka unga.
Kan vi inte starta scouting då? föreslog kassören Johannes Lundgren. Jo, det kunde de. Sedan terminsstarten är kårens första avdelning igång med veckomöten, till spårarscouternas stora glädje.
– Det roligaste med scouterna är att få träffa nya vänner och vara ute i naturen. Jag hoppas jag får tälta och lära mig nya saker, säger spåraren Flora i patrullen Myrorna.
Johannes Lundgren har själv varit scout och tänkte att Scouterna skulle vara perfekt att samarbeta med.
– Vi ville ha ett komplement till fotbollen och något där vi enklare kan blanda åldrar och barn av olika könstillhörighet, säger han.
Han fick uppdraget att ringa Scouterna och fråga om idén skulle gå att genomföra. Och det gick.
– Vi tyckte det var superkul att Säve SK valde att höra av sig till oss, säger Scouternas utvecklingskonsulent Adam Lundberg och fortsätter:
– Scouterna vill att barn och unga ska ha en meningsfull fritid. Om man både har fotboll och scouting så kompletterar det ju varandra.

EFTERSOM SPORTKLUBBEN startade scoutkåren fanns det både en klubbstuga som scouterna kan vara i, och en styrelse som kan hjälpa de nya ledarna att star ta igång verksamheten. Det är två stora fördelar.
– När man vill starta en ny scoutkår är det inte alltid lätt att hitta personer som vill vara med och styra upp allt. Men i sportklubben finns ju redan en styrelse som kan hjälpa till, säger Adam Lundberg.
När Säve SK efterlyste scouter som ville börja var väldigt många sugna.
– Vi skrev på Facebook och så besökte Scouternas representant Bärbyskolan, som är Säves enda skola. Vi nådde nog alla barn i området. Många föräldrar sa att de var så glada att det äntligen hände nåt sånt i Säve, säger Johannes Lundgren, som nu blivit scoutledare och har sina barn i kåren.

JONNA WESTBERG, som är mamma till scouten Flora, har också blivit ledare.
– Jag var inte med i Säve sportklubb innan, att vara ledare inom gympa eller fotboll har inte varit min grej. Men jag har alltid velat dra mitt strå till stacken. När Scouterna sökte ledare tänkte jag: Åh, det här ska jag göra! Jag älskar ju att vara ute och i naturen, säger hon.
Floras bror Vide följer med som ledarbarn och vill bli spårare i framtiden
– Jag hoppas få hitta djur, tälta, laga mat, utforska världen och ha roligt med kompisarna, säger han.
Säves scouter består just nu av en avdelning med ungefär 20 spårare och fem ledare. Tanken är att starta en till avdelning i höst. Och fler sportklubbar vill göra samma sak. I Göteborg har handbollsföreningen Redbergslids IK börjat samarbeta med Scouterna. För Scouterna är de här samarbetena
viktiga. Men varför? För att det är så kul att vara scout, säger utvecklingskonsulenten Adam Lundberg.
– Vår medlemsundersökning visar att över 90 procent av scouterna tycker att det är roligt i Scouterna, är stolta över Scouterna och rekommenderar det till andra. Vi vet att vi har en bra verksamhet som bidrar till människors liv. Därför vill vi att alla som vill ska kunna bli scouter.

Scouting i Säve SK

Var? I Säve SK:s klubbhus.
När? Från våren 2024.
För vem? Just nu för spårare.
Hur? Genom en nybildad förening inom Säve sportklubb. Klubben har nu två föreningar med samma styrelse.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...

17 maj 2024

”Jag ska vara er megafon”

Juno Blom är Sveriges nya barnombudsman. Hon ska föra barnens talan – men hur då? Upptäckaren Vivi drog till hennes kontor för att få svar.