Tidningen Scout14 mars 2023

Testpatrullen: Spetsa till det!

Den klassiska, vässade pinnen från skogen är bra – men inte bäst. Det visar tidningen Scouts grillpinnetest. Det är stora skillnader mellan produkter som ser nästan lika ut. Bäst i test blev ett litet grillgaller.

Text Anders Boström & Foto Johan Gunséus

Testpanelen från Alfredhem-Sundåsens scoutkår är proffs på matlagning under bar himmel. Det märks nästan direkt när tidningen Scout frågar efter grilltips.

– Pinndeg, tipsar Milea.

Hon startar direkt en diskussion med kompisarna om hur länge man ska grilla korven innan man lindar in den i degen.

Men idérikedomen är större än så. Kolbulle är en klassiker som glömts bort av många – men inte i Örnsköldsvik. Det är ett slags pannkaka med fläsk. Perfekt mat till naturgrillen.

Våffelsmet i petflaska och våffeljärn, säger någon. Vips är vi inne på mackjärn och varma mackor innan Felicia på något sätt trumfar sina kamrater:

– Inbakade pizzor i mackjärn är min favorit. Bästa fyllningen är med ost, tomat, skinka och ananas. En inbakad Hawaii alltså. Vi brukar förgrädda hemma, frysa och ta med på turen.

Till tidningen Scouts grillpinnetest fanns det inga pizzor att grilla, men fem sorters korv, burgare, pinnbröd. Och naturligtvis S´mores, alltså marshmallows mellan kex, men det visste du väl såklart redan?

Vi undrade: Vilken pinne är bäst och varför?

Många grillpinnar i butiker ser väldigt lika ut. Men låt er inte luras. Vi köpte till exempel pinnar som såg nästan identiska ut från XXL och PN Jakts webbsajt. Men den ena var bland de bästa, den andra bland de sämsta.

Ett annat par som kunde misstas för samma var teleskop-pinnarna med trä-skaft från Biltema och Naturkompaniet. Även där var det stor skillnad.

– Naturkompaniets är mycket bättre, säger Moa.

När tidningen Scout påpekar att den är dubbelt så dyr kommer svaret från Moa blixtsnabbt:

– Den är dubbelt så bra.

Testet visade att det inte lönar sig att snåla. Dyrast var bäst. Vinnaren från Scoutshop var den klart dyraste. Segern var knapp. Naturkompaniets teleskoppinne, som är mer traditionell, fick flera toppbetyg och är betydligt billigare.

Testpatrullens mattips

Det vettiga: Pinnbröd

Det här är den nödställdes livlina. Torrt förvarat håller det otroligt länge och man kan överleva i månader om man har vatten. Blanda 4 dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver och ½ tsk salt hemma och ta med. Tillsätt 1-2 dl vatten när det finns eld. Knåda, linda runt pinnen och grilla. Med minimal ansträngning kan man piffa upp den annars lite trista degen.

Oregano, parmesanost, brödsirap, pizzakrydda, pesto eller grovt salt. Använd fantasin.

Det roligare: Pannkakor

Förbered pannkakssmet och ta med petflaskor tillsammans med någon form av stekpanna. Lätt, gott och mättande. Torkat kött sätter smak på måltiden. Det som är så fantastiskt med pannkakor är att de i en handvändning kan omvandlas till efterrätt. Om man blandar socker och kanel i en burk så kan man sockerdippa pannkakorna.

Det riktigt goda: Marshmallow

Grilla en marshmallow. Lägg ett sött kex på vardera sidan, kläm ihop och dra loss från grippspetsen. Vips har du en (typ) burgare – fast mycket roligare. Funkar med alla kex. Notera att flera av produkterna nedan har dubbla spetsar och därmed kan ”dubbelgrilla” om man vill ha en trippel-kex-burgare.

Liknande tidningen scout

17 maj 2024

Ät gott ute men preppa hemma först

Något av det bästa på hajk är att laga mat ihop. Men ingredienserna kan vara tunga att bära och ta tid att laga till. Här är tipsen för lättare...

17 maj 2024

Sportklubben som startar kår

Kan en sportklubb starta scoutkår? Absolut. Säve SK utanför Göteborg är redan igång. – Jag hoppas jag får tälta, säger nya spåraren Flora.

17 maj 2024

Pärla din bästa lägerlåt

Det har blivit populärt att göra armband med låttexter och ge bort. Varför inte göra det till sommarens scoutläger? Välj din favorit från lägerbålet...