Tidningen Scout26 september 2023

Torrt eller dyblött?

Vattentäta packpåsar finns i olika former och märken. Men hur bra står de emot regn? Eller ett dopp i havet?

Text: Catarina Schlager Foto: Emil Malmborg

Sommarbrisen är perfekt och testpatrullen från Malmö Sjöscoutkår gör sig redo för en kväll i hamnen. Jacob, Louise, Julia, Siv och Aryan har med sig sju olika typer av packpåsar. De har redan synat dem i sömmarna, diskuterat storlekar, material och testat knäppningarna. 

– Tyget i alla packpåsar är lite glidigt, så de är lätta att få i och ur packning, säger Jacob och Julia.

Några spännen är däremot hårda att öppna. Det är väldigt irriterande.

– Åh, den här är så svår att öppna, suckar Liv.

Till slut får hon upp den och alla påsar kan fyllas med torra strumpor. Snart ska de sänkas ner i mer och mer vatten.

Testpatrullen tar på sig flytvästarna och hoppar ner i optimistjollen vid kajkanten. Första testet blir att skvätta lite vatten på påsarna. Sen öppnas varje påse. Är strumporna torra eller fuktiga? Scouterna märker att alla påsar klarar av en lätt skur.

Liv öser i vatten så att det skvalpar lite på båtens botten. Nu ska scouterna se hur bra påsarna håller om de hamnar i vatten, men snabbt plockas upp igen. Alla påsarna klarar även det testet.

Men vad händer om scouterna tappar ner påsarna i havet från bryggan? Då tar det lite längre tid att fiska upp dem. Sagt och gjort. Påse efter påse tappas ner i vattnet och fiskas upp så fort det går. Strumporna kontrolleras. Ojoj, nu är några av strumporna lätt fuktiga. Det var de som låg i de dubbla sopsäckarna och matpåsen. Vattnet har sipprat in genom den enkla knuten.

Dags för sista testet. Det ska göras som en fartfylld avslutning. Ledaren Anna seglar in mot bryggan och hela testpatrullen hoppar i båten. De har alla packpåsarna med sig. Anna faller av och båten är i rätt position. Tjoooooo! Alla påsar flyger upp i luften och landar i vattnet. De är många och de driver! Nu gäller det att samla in dem, medan de fortfarande flyter.

Till slut är alla påsar uppfiskade och ligger dyblöta på bryggan. Är någon av strumporna torra? Jodå, i en av påsarna är de helt torra. I de flesta är det lite fuktiga, men i den knutna matkassen är de helt genomvåta.

Testpatrullen är nöjd med resultatet av sitt test. I tabellerna ovan ser du vilken påse som blev deras favorit.

Tänk på det här

Fundera på vad du ska packa i påsen. Vad du vill skydda från fukt? Välj en påse som passar i form: lång och smal, med rund botten, liten och kompakt, rymlig? Prova spännet. Vissa kan vara hårda att öppna.

Fakta om urvalet

  • Tre av packpåsarna säljs i set om 3–6 påsar för under 500-lappen.
  • Två packpåsar är stora på marknaden och finns i många friluftsbutiker.
  • Plastpåsen och sopsäckarna har många hemma. Det är sista-minuten varianter.
  • Alla påsar har tätade sömmar.

Liknande tidningen scout

06 feb 2024

Torr, torrare, torrast. Eller?

En bra resehandduk ska ta liten plats, torka snabbt och inte bli stel när det är kallt ute. Men den ska också vara skön – och kanske fin? Vi lät fem...

06 feb 2024

Lättare ta närvaro med nya Scoutnet

Många använder Scoutnet för att hantera medlemsavgifter eller boka in sig på läger. Men nu finns nya funktioner att kolla in – särskilt om du är...

05 feb 2024

Mot toppen alla höjdrädda

I en skog i norra Dalarna finns en perfekt vägg för isklättring. Malung-Sälens scoutkår åkte dit med yxor, stegjärn och mycket pirr i magen.